A Csillagászat Napját követően a holdfázis lehetőséget adott arra, hogy több szervezett rendezvényen is közel hozzuk a csillagászatot az átlagemberhez, megmutassuk az égbolt csodáit. Egy hét alatt négy helyen települtünk ki távcsövekkel, összesen mintegy 150 főnek adtunk lehetőséget a Hold, a Jupiter vagy a Szaturnusz észlelésére.

VCSE – Távcsöves bemutató az Apáczai ÁMK előtt (2021. szeptember)

Zalaegerszeg, 2021. október 11.

Az Apáczai ÁMK szervezésében, a Csillagleső távcsövesbemutató-sorozat harmadik estéje volt hétfőn a művelődési központ udvarán. Bánfalvi Péter és Jandó Attila vett részt a rendezvényen a VCSE részéről. Péter a TIT 100/1000-es Zeiss refraktorral, Attila pedig a 130/1000-es Dobsonnal mutattam meg a bolygók és a csillagok világát. Az este felhőátvonulások nehezítették a megfigyelést, valószínűleg ennek tudható be, hogy ezúttal csak mintegy 10-15 fő érdeklődött. A programot Péter az utolsó pillanatig nem mondta le. És jól is tette, mivel 10 perccel a kezdés előtt elvonultak a felhők. Így már nem volt kérdés, hogy Attila is elinduljon Egerszegre és pár perc késéssel felállítsa a távcsövét.

A Holddal kezdtük a bemutatót, mert már közel járt a házak tetejéhez. Majd az épület mögül előbukkanó Jupiter és Szaturnusz került távcsővégre.

A legkitartóbb érdeklődőknek még megmutattunk pár csillagképet, és fél kilenc körül a hidegre való tekintettel összepakoltunk.

 

Szombathely, 2021. október 13.

A szombathelyi rendezvény különlegessége, hogy nem volt nyilvánosan meghirdetve. A zártkörű távcsöves bemutatót azoknak a TDK-alkalmazottaknak szerveztük, akik adójuk 1%-át a VCSE részére ajánlották fel, ahogy azt teszik már évek óta. Ezért is volt a bemutató a szombathelyi Emlékmű domb tetején a belváros közelében. (Annak ellenére, hogy körbeveszi a város, nagyon ajánljuk akár mélyég-észlelésre is a helyet.)

VCSE – Emlékmű, Szombathely. Javasolt észlelőhely a város szívében. (Fotó: Google Street View, 2012)

A VCSE részéről két Dobson-távcsővel készültünk: Horváth Tamás a 300/1200 mm-es, Attila pedig a 130/1000 mm-es műszerrel érkezett. Ezúttal készültünk forró teával, észlelőkeksszel és sörrel is. Sajnos a hideg este miatt sokan nem vállalkoztak arra, hogy kijöjjenek, illetve nem is gondolták, hogy mi kimegyünk. Így végül 6 fő részvételével észleltük végig az estét mintegy 2 óra hosszan.

Láttuk a Holdat, a Jupitert, a Szaturnuszt, majd az Albireot, az M57-et, az M13-at, az M31-et. Csillagképeket tanítottunk a hideg ellenére kitartó látogatóknak. Jövőre nézve tanulság, hogy hideg időben nem szívesen jönnek ki az emberek az ég alá.

VCSE – Az egyik látogatónk, az 5 éves Alex a csillagképek nézegetése közben felfedezett egy műholdat, amit végigkövettünk, amíg el nem halványult. Ez ihlette meg a fenti rajzát, melyet anyukája még aznap este elküldött nekünk. – Rajz: Varga Alex, 2021. október 13., Szombathely

Kávás, 2021. október 15.

A program 18 órakor Bánfalvi Péter előadásával kezdődött, Utazás a Naprendszerben és azon is túl címmel. Az utazás során először hallhattunk a rakétatechnikáról, és az űrhajókról, majd következett a Föld és a Hold ismertetése. A Naprendszert a Naptól indulva a belső bolygókon keresztül a gázóriásokon át a Neptunuszig látogattuk végig, majd szóba kerültek a Plútó és az azon túli törpebolygók és üstökösök. Az előadás végén kitekintettünk a Naprendszerből a Tejútrendszer objektumai és más galaxisok felé.

Az előadást követően a kávási közösségi ház előtt a 100/1000 mm-es lencsés és a 130/1000 mm-es tükrös távcsővel a Holdat, a Jupitert és a Szaturnuszt mutattuk meg a 25 fős hallgatóságnak.

Sok résztvevő maga is rendelkezett távcsővel, ezért is érdeklődtek a távcsőhasználatról, hogy otthon önállóan is gyakorolják a megfigyelést. Polgármester Úrral ismét találkoztunk, és megbeszéltük, hogy a következő kávási rendezvényen a VCSE is jelen lesz távcsövekkel. A kávásiak is várják már, mikor lesz kész az észlelőbázisunk, és mit láthatnak még az Egyesület segítségével az égbolt csodáiból.

Pusztaszentlászló, 2021. október 16.

A távcsöves bemutatót már egy évvel ezelőtt vállaltuk el, amikor először rendezték meg a Pusztaszentlászlón a hagyományteremtő máglyagyújtást Deák Ferencre emlékezve. 2020-ban az emlékműsor után csak fél óra távcsövezésre volt lehetőség a borult idő miatt. Ezért is ajánlottuk fel, hogy 2021-ben ismét eljövünk. Sajnos az idei megemlékezés, és így a távcsöves bemutató is, egybeesett a “Csillag-Képek 2021” asztrofotó-kiállítás megnyitójával. Ezért csak Jandó Attila tudott egyedül megjelenni két távcsővel: 130/1000-es Dobson, és 102/500-as lencsés műszerrel.

VCSE – A Deák Ferenc emlékműsor után a csillagászati bemutató előtt meggyújtják a máglyát, mely Deák Ferenc szokását eleveníti fel. – Fotó: Bapka Katalin, Pusztaszentlászló

Azt tervezte, hogy a máglyagyújtás előtt a lencséssel megmutatja a környéket a kilátóból, sötétedés után pedig a Dobsonnal Holdat, Jupitert és Szaturnuszt fogunk észlelni. Nem így lett. Az emlékműsor résztvevői – miután megtekintették a 102/500-as lencsés távcső segítségével a varasdi hegyeket és a zalaegerszegi TV-tornyot – szinte követelték, hogy hadd lássák a lenyugvó Vénuszt és a Holdat is. Időközben besötétedett, lehűlt a levegő, arra gondoltam, hogy a műsor szervezőin és szereplőin kívül jó, ha 10 fő feljön az Újhegyre. Ebben is tévedtem: a 20 perces emlékműsort több, mint százan nézték végig, és alig várták, hogy a máglya meggyújtása után odaállhassanak a távcsövekhez. Először mindkét távcsővel a Holdat néztük meg, majd a Szaturnusz és a Jupiter következett. Sokan vártak türelmesen hosszú sorban, amíg a Hold-krátereket vagy a Jupiter felhősávjait nézték, a várakozóknak a Naprendszerről meséltem, illetve rengeteg kérdést válaszoltam meg.

A legkitartóbb látogatóknak még meg tudtam mutatni az Androméda-galaxist, az Iker-halmazt, a Bagoly-halmazt, az Albireót, és sok csillagképet is tanultak. Volt több gyerek, aki már tudta, hogy csillagász lesz, volt olyan, akinek saját távcsöve volt, de nem tudta, hogy kell használni, de volt olyan is, aki felajánlotta, hogy régi katonai távcsövét megkeresi és felajánlja az Egyesületnek.

Fáradtan, de nagyon jó hangulatban pakoltam össze a műszereket, miközben még az utolsónak maradt családnak távcsővásárlási tanácsot adott Attila.