A zalaegerszegi Apáczai ÁMK udvarán havonta rendszeresen tart csillagászati népszerűsítő előadást, illetve távcsöves bemutatót Bánfalvi Péter vezetésével a Vega Csillagászati Egyesület. 2022. augusztus 10-én az Egy hét a csillagok alatt programsorozat keretében rendkívüli járdacsillagászatot szerveztünk az érdeklődőknek.

VCSE – Bánfalvi Péter előadását hallgatják a résztvevők – Fotó: Jandó Attila, Zalaegerszeg, 2022. augusztus 10.

Ezúttal nemcsak a szokásos két-három távcsövet állítottuk fel a művelődési központ udvarán, hanem sokkal több műszerrel készültünk: Bánfalvi Péter elhozta a jól ismert 100/1000 Zeiss AS lencsés távcsövet, Hajgató Zoltán 200/1200 Orion Dobson-szerelésű távcsővel érkezett, Vizsi Emília a VCSE 150/1250 Dobson távcsövét hozta, Jandó Attila 130/1000 Newton műszert hozott, Ágoston Zsolt pedig 72/420 ED apokromát refraktorral, Vizsi Csaba segítségével a Holdat vetítette ki bolygókamerán keresztül. A műszerek felállításában segédkezett Csizmadia István is.

A rendezvény 21:00 órakor indult már 40-50 résztvevővel, habár a Hold ekkor még a fák mögött volt. Bánfalvi Péter a Hold feltűnéséig rövid előadást tartott a látogatóknak a Holdról, hozzá kapcsolódó űrkutatás történetéről, az űrversenyről, majd a leglátványosabb csillagképeket mutatta meg lézerrel.

VCSE – Minden távcsövet a Holdra irányítottunk már és várjuk, hogy megpillanthassuk – Fotó: Jandó Attila, Zalaegerszeg, 2022. augusztus 10.

Mintegy fél óra bevezető után minden távcsövet a Holdra tudtunk irányítani (kibukkant a ház mögül), ahol végig csodálhattuk a déli pólus környéki krátereket, a Tycho-kráter környéki sugársávokat.

Időközben a Szaturnusz is kellő magasságba került, így megfigyelhettük a gyűrűit, a Titán és a Rhea holdakat, de a nagyobb nyílású távcsőben a felhősávokat is sikerült megpillantani 200-szoros nagyításban.

VCSE – A Hold és a Szaturnusz észlelése – Fotó: Jandó Attila, Zalaegerszeg, 2022. augusztus 10.

A távcsőre várakozóknak Jandó Attila tartott rövid csillagkép-ismertető előadást. Vizsi Emília pedig a gyerekeket vette rá rajzos holdészlelésre.

VCSE – Vizsi Emília rajzos észlelésre tanítja a gyerekeket – Fotó: Vizsi Csaba, Zalaegerszeg, 2022. augusztus 10.

Nagy sikere volt a kivetített Holdnak is, ahol Ágoston Zsolt magyarázta el az egyes felszíni formákat.

VCSE – Ágoston Zsolt kivetítette a távcsőben lévő kamera képét a Holdról. Fotó: Vizsi Csaba, Zalaegerszeg, 2022. augusztus 10.

A helyi rendezvény az Erasmus+ program támogatásával valósult meg.

Köszönjük a mintegy 60 látogatónknak a részvételt, a felsorolt egyesületi tagoknak az aktív közreműködést! Ismét egy izgalmas ismeretterjesztő éjszakát zártunk éjfél előtt.