Az APOD mai képe a NASA New Horizons küldetésének 2016. január 14-én publikált képe a Plutoról.

VCSE - Wright hegység egy lehetséges jégvulkán - NASA, New Horizons
VCSE – Wright-hegység: egy lehetséges jégvulkán – NASA, New Horizons

A felvételeket 2015. július 14-én készítette a New Horizons űrszonda, amely ekkor megközelítőleg 48000 km távolságban volt a törpebolygó felszínétől. A kép felbontása 450 m/pixel. A felvételek tanulmányozása során a kutatók két lehetséges jégvulkánt (kriovulkánt) fedeztek fel.

VCSE - VCSE - Wright hegység a Pluto felszínén- NASA, New Horizons
VCSE – VCSE – Wright-hegység a Pluto felszínén – NASA, New Horizons

A jégvulkánok alkotta hegységet a kutatócsapat nem hivatalosan Wright-hegységnek nevezte el a Wright fivérek tiszteletére. A vulkánok mérete tiszteletet parancsoló. Átmérőjük 150 km, magasságuk pedig 4 km. Amennyiben minden kétséget kizárólag sikerül bebizonyítani, hogy ténylegesen jégvulkánok ezek a felszíni képződmények, akkor a külső Naprendszer legnagyobb jégvulkánjait fedezték fel.

A kutatók érdeklődését felkeltette, hogy ezen a területen sokkal kevesebb a “vörös anyag”, vagyis a tholin (melyről a Terra Viking című írásban lehetett bővebben olvasni), mint a környezetében. A másik érdekessége ennek a területnek, hogy csak egy becsapódás nyomot találtak itt. Mindezek arra utalnak, hogy ezek fiatal felszíni képződmények, vagyis a jégvulkánokból kiáramlott anyag beteríthette a becsapódások nyomait, amelyeket így el is tüntetett. A Pluto nem is olyan régen még aktív volt.

A jégvulkánokról, a Pluto – Charon jégvulkánjairól lehet olvasni  Derekas Aliz – Kiss László írásában a csillagaszat.hu -n.