VCSE – A kávási észlelő bázis építői: munka után Holdat is megfigyeltük – Balról jobbra: Németh Ferenc, Takács László (kávási lakos), Péter Attila, Ágoston Zsolt, Vizsi Csaba. Fotó: Jandó Attila, 2022.02.12

A Vega Csillagászati Egyesület megalakulása óta egyik álma egy saját amatőrcsillagászati észlelőbázis városi fényeken kívüli helyen. A helyzet megértével a VCSE 2020. évi közgyűlése az elnökség javaslatára elhatározta, hogy az elnökség állandó egyesületi észlelőbázis létrehozása céljából egy Zalaegerszeghez közeli telket (zalai szóhasználattal: hegyet) intézzen a VCSE számára. A 2020-as év folyamán egy kávási hegytetőn lévő telek lett kiválasztva.

A cél az, hogy tagtársaink kijárhassanak oda észlelni szabadon, bármikor használhassák amatőrcsillagászati egyéni vagy közös megfigyelésre a helyet. Idővel esetleg az észlelőhétvégéket is ott tartanánk. Az égbolt minősége jó, déli irányban, kb. 45 fok horizont feletti magasságban a szabadszemes határfényesség a 6,3 magnitúdót is eléri, sőt meghaladja.

VCSE - Már felavattuk a hegyet észlelésekkel! Csizmadia SZilárd 127/1500-as MC távcsöve EQ-3 GoTo-mechanikán Celestron Powertankkal, mint áramforrással, és Szalontai Tibor ugyanilyen távcsöve (hátul) 2021. augusztus 5-én, sötétedés előtt - Fotó: Csizmadia Szilárd
VCSE – Már felavattuk a hegyet észlelésekkel! Csizmadia Szilárd 127/1500-as MC távcsöve EQ-3 GoTo-mechanikán Celestron Powertankkal, mint áramforrással, és Szalontai Tibor ugyanilyen távcsöve (hátul) 2021. augusztus 5-én, sötétedés előtt – Fotó: Csizmadia Szilárd

VCSE – A szerződés aláírásakor így nézett ki a telek – Fotó: Jandó Attila

A telekre fordítható összegek a VCSE 2021. évi költségvetésében erre a célra elkülönített 500 000 Ft-ból és eddig kilenc fő egyesületi tag által befizetett, összesen 1 463 933 Ft adományból állnak.

Az eddig rendelkezésre álló mintegy 2 millió forintból megvásároltuk a telket, kifizettük az ügyvédi díjat, és bejegyzési illetéket. A hegy a Zalaegerszeghez közeli Kávás faluban, az egyik szőlőhegyre vezető út mellett, a hegy tetejéhez közel található. A kilátás minden irányba jó, mindössze keleti irányban takar ki a hegytető mintegy 10-12 fok horizont feletti magasságig.

Az észlelőhely kialakításához szükséges terepmunkákat elvégeztettük. Megvásároltuk a vízbekötéshez szükséges vízóraaknát, valamint a szennyvíztartályt (ugyanis a telek olyan távolságban van a lakott területtől, hogy már nem lehet a szennyvízhálózatra rákötni).

VCSE - A hivatalos bejegyzés 7 hónapig tartott, ezalatt többször kiáltogattunk a telekre, de nem kezdhettük meg a fejlesztési munkákat. Látogatók balról jobbra: Ágoston Zsolt, Császár Kornél, Péter Attila, Zelkó Zoltán. Fotó: Jandó Attila
VCSE – Terepbejárás még a hegy eredeti állapotában (balról jobbra: Ágoston Zsolt, Császár Kornél, Péter Attila, Zelkó Zoltán) – Fotó: Jandó Attila

A 2022. február végi – március eleji tereprendezés eredményeképpen kialakítottunk egy parkolót az út mellett, és egyet a telken, mely észlelőhelyként is hasznosítható. Elkészült továbbá két észlelőterasz egyenként 300 m2 alapterülettel. A jövőben tervezett épület helyén is egyenes területet alakítottunk ki. Ez a jövőben elkészülő épület lenne majd a távcsövek tárolási helye, illetve itt lehetne megszállni észlelés után. Készült továbbá egy teherautóval is járható feljáró út.

VCSE - Tervezgetés és karókészítés (Mezei Balázs, Jandó Attila, Vizsi Csaba) - Fotó: Csizmadia Szilárd, 2021. aug. 5.
VCSE – Helyszíni tervezgetés és karókészítés (Mezei Balázs, Jandó Attila, Vizsi Csaba) – Fotó: Csizmadia Szilárd, 2021. aug. 5.

 

VCSE – Földmunkák közben – Fotó: Jandó Attila, 2022. február vége.

 

VCSE – A lejtős területen észlelő teraszokat alakítottunk ki. – Fotó: Jandó Attila, 2022. március 2.

 

VCSE – Készült egy feljáró, hogy a felszerelést autóval is felhozhassuk a parkolóból, és a későbbi építési munkákat is könnyebb legyen teherautóval kiszolgálni. – Fotó: Jandó Attila, 2022. március 2.

Kivágtuk az öreg, és sajnos már beteg gyümölcsfákat, és lebontottuk a kivágott szőlőlugas maradványait. Meghagytunk viszont két diófát, melyek egészségesek, egy öreg gesztenyefát és egy sor szőlőt. A kivágott fák helyett bokrokat és kilátást nem zavaró törpefákat, valamint sövényt fogunk telepíteni. Ezek egyrészt természetes módon árnyékolják majd a telket a fényszennyezés elől, ami egyébként jelenleg is elenyésző, másrészt védik a rézsűt, hogy ne csússzon meg, és kevesebb területet kelljen kaszálni.

VCSE – Nem túl szép látvány, de sajnos nem maradhattak tovább a beteg fák. – Fotó: Jandó Attila

 

VCSE – A letakarított telek észlelésre és a földmunkákra készen. – Fotó: Jandó Attila, 2022. február eleje.

 

VCSE – Ezt az 5 m3-es tartályt ástuk el, ami a szennyvízgyűjtő lesz.

 

VCSE – Péter Attila és Vizsi Csaba elhelyezi a vízóraaknát – Fotó: Jandó Attila, 2022. március 5.

 

VCSE – A munkagép után többször takarítottuk le a hegyre vezető utat. Takarítók voltak: Vizsi Csaba, Jandó Dániel, Ágoston Zsolt, Makár Dávid. – Fotó: Jandó Attila, 2022. február vége.

 

VCSE – Helyére került a szennyvíztartály is. Péter Attila éppen leköti a földbe süllyesztett betonhorgonyhoz Vizsi Csaba segítségével. – Fotó: Jandó Attila, 2022. március 5.

 

VCSE – A parkolót és a feljárót letömörítettük a kőréteg ráterítése előtt. Jandó Attila egyesületi titkár fülvédőben. A munkagép szállítását Bánfalvi Péter elnökségi tag végezte.  – Fotó: Ágoston Zsolt, 2022.03.05

A felsorolt munkálatok eddig a telek megvásárlásán felül 830 000 Ft-ba kerültek. Maga a hegy 700 000.- Ft-ba keült, amihez járult még az ügyvédi díj, földhivatali stb. illetékek. Ezeket az összeget az eddig befizetett adományozóknak köszönhetjük, nélkülük nem tudtuk volna megkezdeni a telek hasznosítását.

Következő lépésben szeretnénk a telek közművesítését megoldani: víz bevezetése és a villanyáram beköttetése. Ezekhez már beadtunk a terveket engedélyeztetésre. Április vége előtt szükség lesz a telek északi és nyugati oldalán kerítés építésére, illetve a feljáró és a parkolók mészkővel való burkolására, továbbá fűmag vetésére. Végezetül pedig elhelyezünk egy ideiglenes mobil WC-t, amíg nem készül el egy pihenő- és tárolóépület. Ezekre a feladatokra várhatóan további 1 125 000 Ft-ra lesz szükség, melyből 300 000 Ft már rendelkezésünkre áll. Ezekre még hiányzik 825 000.- Ft, valamint a később itt felállítandó kisebb épület fedezete sincs meg. Szeretnénk felkérni tagtársainkat és barátainkat, hogy az észlelőbázis teljes befejezéséhez – amelyet a tervek szerint tagtársaink ingyenesen használhatnak majd -, anyagi támogatásukkal is járuljanak hozzá.

Ha Te is támogatni szeretnéd az egyesületi észlelőbázis véglegesítését, akkor küldd el adományodat a VCSE számlájára történő átutalással – számlaszám: Vega Csillagászati Egyesület 75500258 – 10819342 – 00000000 (IBAN: HU86 7550 0258 – 1081 9342 – 0000 0000), vagy készpénzben befizetheted az egyesületi pénztárba Jandó Attilánál személyesen, vagy PayPalon a vcse@vcse.hu kedvezményezettnek.

A támogatás bármilyen összegű lehet, de a bankszámlára vagy a PayPalra küldött támogatások esetében kérjük, hogy minimálisan 500.- Ft legyen. Lehetséges egy összegben is támogatni az észlelőbázis kiépítését, és lehetséges több részletben is küldeni, ha Neked úgy jobban megfelel.

A támogatásokat külön is nyilvántartjuk, és a VEGA-ban közzétesszük. Ha anonim adományozó szeretnél maradni, kérjük, ezt az utalás közlemény rovatában jelezd!

Szíves támogatásodat előre is köszönjük!