Az APOD mai felvételén a Marson található Horowitz-kráter látható.

 

VCSE - Horowitz kráter falán látható folyékony vízre utaló nyomok.
VCSE – Horowitz kráter falán látható folyékony vízre utaló nyomok.

 

A marsi lejtőkön megjelenő víz nem teljesen új dolog, a Mars Reconaissance Orbiter nevű űrszonda a 2006-os pályára állását követően több alkalommal találtak olyan jeleket, melyekből erre következtettek. A Marson napjainkban fellelhető esetleges folyékony vízről szóló elképzelések közel 4 évvel ezelőtt jelentek meg.  Ezeket az elképzeléseket a marsi tavasz és nyár idején rendszeresen megjelenő, a homokon folyó vízre emlékeztető foltokra alapozták, melyek a hidegebb évszak beköszöntével el is tűntek a felvételekről.

„A Mars egyszer nagyon hasonlított a Földre: vastagabb atmoszférája volt, hatalmas óceánja, amely több mint egy kilométer mély lehetett, és az északi félteke kétharmadát elfoglalhatta” – hangzott el a hétfői sajtótájékoztató megnyitása után Jim Green, a NASA bolygókutatási részlegének vezetőjétől.

A fontos felfedezést a NASA kutatói a visszatérő lejtősávok (recurring slope lineae, röviden RSL) vizsgálata során tették (a képeken látható sötét csíkok).

 

VCSE - Mai kép - Marsi RSL
VCSE – Mai kép – Marsi RSL

 

VCSE - Mai kép - Marsi RSL
VCSE – Mai kép – Marsi RSL

 

A foltok (RSL) környezetének spektroszkópiai elemzéséből kiderült, hogy a Mars négy különböző pontján vizsgált területek valóban magnézium-perklorátban, magnézium-klorátban és nátrium-perklorátban gazdag területek. A foltok kialakulásáért felelős folyamat valószínűleg a következő: a felszínhez nagyon közeli kőzetrétegekben fagyott állapotban lévő sós víz mínusz 23 °C-nál magasabb hőmérsékleten megolvadt. A felolvadt sós víz a gravitációnak engedve áramlani kezd lefelé. Az olvadt víz nem a felszínen folyik, ám elég közel ahhoz, hogy a nedvesség a felszínre is kijusson. Ez a “kijutás” amit sötét foltok képében láthatunk a lejtők és kráterek oldalán, illetve a marsi tavasz és nyár idején készített képeken.
Azonban e víz eredetére egyelőre nincs elfogadható magyarázat.  Az egyik feltételezés szerint, a talaj sótartalma köti meg valahogy a légkör nedvességét, és ezt a feltevést a Curiosity Mars-járó adatai is alátámaszthatják. Egy másik feltevés szerint esetleg más jellegű vízforrások lehetnek a közelben, de ez kevéssé valószínű, hiszen a nedves foltok általában egy-egy geológiai képződmény tetejéről indulnak.