Az APOD mai felvétele emléket állít Albert Einstein általános relativitás elméletének (1915. november 25.)  megjelenésének és  Lewis Carroll – Alice Csodaországban (Kiadás dátuma 1865. november 26.) című művének megjelenésének évfordulójára.  A felvétel röntgen- és az optikai képadatok összegzésével készült,  a Chandra és Hubble űrteleszkóp felvételeinek felhasználásával.

VCSE - Mai kép - Gravitációs mosoly
VCSE – Mai kép – Gravitációs mosoly

A felvételen látható galaxiscsoport a Nagy Medve csillagképben található, a neve “Cheshire Cat” (a folyton vigyorgó macska Lewis Carrol Alice Csodaországban című művének egyik szereplője ).

A “Cheshire Cat” galaxiscsoportot két fényes elliptikus galaxis körül található négy galaxisból jövő sugárzásra erős gravitációs tér hat. Eltorzítva a galaxisok képét, így hozva létre egy mosolygós fejre emlékeztető képet. Az optikai és röntgen tartományban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a két galaxiscsoport tömege megközelítőleg azonos. A galaxisok pedig 1350 km/s sebességgel közelednek egymáshoz.

Egyes tudósok szerint a galaxis csoport egy, a Tejúthoz hasonló galaxishalmazzá fog összeállni.

A gravitációs lencsehatás ma már jól ismert csillagászati jelenség. Oka tehát a térnek a nagy tömegű objektumok által okozott görbülete. Az ilyen előtérobjektum közvetlen közelében elhaladó, például egy távoli galaxisból érkező fénysugár észrevehetően elhajlik. Emiatt a megfigyelő úgy látja, hogy a sugárzás más-más irányokból érkezik: a háttérobjektum képe megtöbbszöröződik, vagy speciális esetben egy ún. Einstein-gyűrűvé torzul. Minél nagyobb tömegű az előtérobjektum, annál erősebb lehet a lencsehatás.

VCSE - A gravitációs lencsehatást szemléltető vázlat. A narancssárga színnel jelölt fénysugarak görbülnek el az előtérgalaxis gravitációs terének hatására. (Kép: NASA / ESA / L. Calcada)
VCSE – A gravitációs lencsehatást szemléltető vázlat. A narancssárga színnel jelölt fénysugarak görbülnek el az előtérgalaxis gravitációs terének hatására. (Kép: NASA / ESA / L. Calcada)

További részletek a http://arxiv.org/abs/1505.05501 címen olvashatók.

http://arxiv.org/abs/1505.05501