A NASA weboldalán 2016. január 12-én jelent meg a Dawn űrszonda legújabb és eddigi legjobb felbontású felvétele a (1) Ceres törpebolygóról. A felvételen a kráter látható.
VCSE - Mai kép - (1)Ceres, Kupalo kráter - NASA/JPL/Dawn
VCSE – Mai kép – (1) Ceres, Kupalo kráter – NASA/JPL/Dawn
A felvételen látható Kupalo-kráter az (1) Ceres egyik legfiatalabb krátere. A kráter peremén és a falán megfigyelhető az (1) Ceres felszínére annyi jellemző, igen jó fényvisszaverő képességű, emiatt igen fényes foltok. Ezek az igen fényes anyaglerakódásokat valószínűleg sókristályok alkotják. A kutatók véleményes szerint ezek a sókristályok azonosak az Occator-kráter “híres fényes foltjainak” anyagával. Az (1) Ceres felszínén több ilyen anyaglerakódás található.

Dawn űrszonda ezt a képet 2015 decemberében készítette. A felvétel készítésekor a Dawn űrszonda 385 km volt az (1) Ceres felszínétől.

A Kupalo-kráterről készített felvétel felbontása 35méter/pixel. A déli féltekén található kráter átmérője megközelítőleg 26 km. Nevét a Kupalo nevű istenről kapta, akit a tavasz és a nyár isteneként tisztelnek a szláv/ukrán hitvilágban.

“Ez a nemrég kialakult kráter az egyik kiemelt célpontja az (1) Ceres feltérképezésének befejező szakaszában a kutatást végző csapatnak.” mondta Paul Schenk (Lunar and Planetary Institute, Houston).

A Dawn űrszonda folytatja az (1) Ceres vizsgálatát. Jelenleg a látható és az infravörös tartományban vizsgálja vizsgálja a törpebolygó felszínének kémiai összetételét. A gamma és neutron detektor (Grand) adataiból következtetni tudnak a kutatók az (1) Ceres kialakulására és fejlődésére.

Az űrszonda a jelenlegi körpályáján marad az (1) Ceres körül. A tervek szerint az elsődleges feladatait 2016. június 30-ig elvégzi.

További információk a küldetés weboldalán :http://dawn.jpl.nasa.gov/mission