A New Horizons űrszonda miután a tegnapi nap során a Pluto mellett, a programjának megfelelően üzenetet küldött a Földi központ számára.

 

VCSE - Mai kép - Hívás a Plutoról
VCSE – Mai kép – Hívás a Plutoról

 

Az előre beprogramozott “telefonhívás”, lényegében egy 15 perces státusz üzenet volt, amely a NASA Deep Space Network hálózatán keresztül érkezett meg a Marylandi Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumába. Ezzel az üzenettel egy közel 21 órás várakozási idő zárult le.
A Pluto mellett elszáguldó űrszonda, ez idő alatt az előzetes parancsoknak megfelelően a maximális adatmennyiséget gyűjtötte össze a megközelítés során. A parancs értelmében amíg a Pluto rendszerén áthaladt, csak adatokat gyűjtött. A rendszeren áthaladva vette csak a kapcsolatot az irányító központtal a szonda.

 

VCSE - Mai kép - Pluto
VCSE – Mai kép – Pluto

 

Pluto az első Kuiper-övben lévő olyan objektum, amelyet a Földről indított eszközzel felkerestek. A New Horizons küldetése automatikusan folytatódik tovább, ahogy egyre mélyebbre hatol a Kuiper-övben, hogy az általa nyert adatokkal segítse megérteni a Naprendszer kialakulásának máig ismeretlen részleteit.

Az előzetes becslések szerint a New Horizons még 16 hónapig fogja a Földre sugározni az általa összegyűjtött adatokat, amelyeknek a feldolgozása és elemzése évekre munkát fog adni a kutatók számára.