VCSE - Csillaglesők, holdnézők Zalaegerszegen - Kép: Vizsi Csaba
VCSE – Csillaglesők, holdnézők Zalaegerszegen – Kép: Vizsi Csaba

Az évtizedeken át visszatérő járdacsillagászati programok megtorpantak a koronavírus-járvány elmúlt két szezonjában. Most végre ismét meghirdethettük a csillagleső estéket, ahol 2021. szeptember 13-án a zalaegerszegi Apáczai ÁMK udvarán három távcsővel vártuk az érdeklődőket.

VCSE - Már a szürkületben látszott a Hold (természetesen!) - Kép: Vizsi Csaba
VCSE – Már a szürkületben látszott a Hold (természetesen!) – Kép: Vizsi Csaba

Jandó Attila a 130/1000-es Dobson-szerelésű távcsövével, Ágoston Zsolt az állványra szerelt binokulárjával, Bánfalvi Péter a 100/1000-es Zeiss-refraktorral mutatták az aktuális látnivalókat. Látómezőkbe került a Hold, valamint a Vénusz, a Jupiter és a Szaturnusz bolygók. A Jupiter négy holdja jól látszott az óriásbolygó környezetében. A Szaturnusz Titán nevű holdja mellett megtévesztő volt, hogy vele közel azonos fényességű csillag is látszott a gyűrűs bolygó közelében.

Jó szolgálatot tett a lézermutató, amellyel a zalaegerszegi égbolt alól is meg tudtuk mutatni a zenit közelében látszó csillagképeket.

Folyamatosan 30-35 érdeklődő volt jelen, de a cserélődés miatt becslésünk szerint a közönség soraiban 50-100 fő közötti létszámot üdvözölhettünk.

VCSE - Érdeklődők a távcső körül - Kép: Vizsi Csaba
VCSE – Érdeklődők a távcső körül – Kép: Vizsi Csaba

A népes hallgatóság kíváncsiságának kielégítésében közreműködtek tagtársaink: Ágoston Zsolt, Bánfalvi Péter, dr. Cseh Ferenc, Jandó Attila és Vizsi Csaba. Jó volt ismét találkozni tagtársakkal, visszatérő látogatókkal és újakat is üdvözölhettünk a műszerek mellett.

Következő nyilvános távcsöves bemutató rendezvény 2021. szeptember 17-én Zalaegerszeg Gálafej városrészében a Széna téren lesz, este 7 órától (kizárólag derült idő esetén).

A napokban a következő bemutatók voltak (téma: Hold, Jupiter, Szaturnusz, csillagképek) Zalaegerszegen:

09. 13. hétfő: Apáczai ÁMK, ha borult, akkor 15. szerda

09. 14. kedd: Kertvárosi templom előtti tér (Zártkörű rendezvény a Liszt iskola 6.b osztályának)