Az APOD Mai felvételén John Nemcik felvétele látható a Lagúna-ködről. A Lagúna-köd – más néven Messier 8, NGC 6523 – egy diffúz köd a Nyilas csillagképben.

VCSE - Mai kép - Lagúna-köd - Messier 8 - APOD
VCSE – Mai kép – Lagúna-köd – Messier 8 – APOD

A Lagúna-ködöt Giovanni Hodierna fedezte fel 1654  előtt. Becslések szerint 4000 – 6000 fényév távolságra lehet a Földtől. A Messier 20 -tól 1,4°-al délkeletre található. Vizuálisan nem észlelhető, de a fénykép felvételeken sötét foltok figyelhetők meg, az úgynevezett Bok-globulák (csillagközi anyagból álló sötét ködök, melyekben csillagkeletkezés zajlik).

A Lagúna-ködről további részletes információkat találunk Francsics László és Éder Iván weboldalán.

A képen vöröses-barnás árnyalatként látható a Halfa szűrővel készített felvétel, a vörös szint tartalmazó felvétel SII , míg a kék OIII szűrő alkalmazásával készült.

A Lagúna-köd, az NGC katalógus leírása szerint : “Pompás, nagyon fényes, rendkívül nagy, szabálytalan objektum nagy halmazzal. A Lagúna-köd látványához tartozik az NGC 6530, csillagokban gazdag, fényes nyílthalmaz.

VCSE - Keresőtérkép a Lagúna-ködhöz - freestarcharts
VCSE – Keresőtérkép a Lagúna-ködhöz – freestarcharts

Vizuális megjelenés.

Kedvező körülmények mellett, fényszennyezés mentes helyen, szabad szemmel is megpillantható a Tejút fényes szakaszában, a Nyilas csillagképben. 7×50 binokulárban érzékelhető a köd nagy kiterjedése. A legnagyobb sötét sáv kis távcsövekben egyszerűnek látszik, míg a távcső átmérőjének növekedésével már szabálytalanságok jelennek meg a formájában és fényességében.

Lagúna-köd - Jeremy Perez rajzán
Lagúna-köd – Jeremy Perez rajzán
Lagúna-köd - Michael Vlasov rajzán
Lagúna-köd – Michael Vlasov rajzán
Lagúna-köd - Rainer Mannoff rajza
Lagúna-köd – Rainer Mannoff rajza

A fenti képen Rainer Mannoff rajza látható a Lagúna-köd központi sötét szerkezetéről. A rajz 2014.06.02-án készült a namíbiai Hakos Guest Farmon, 600mm f/4 Dobson távcsővel, 300x nagyítással, UHC, OIII szűrők felhasználásával.