Az APOD mai felvételén Rafael Rodríguez Morales felvétele látható a Hattyú csillagképben található sötét ködök egyikéről-másikáról.

 

VCSE - Mai kép - LDN 988
VCSE – Mai kép – LDN 988

 

VCSE - Mai kép - LDN 988 és környezete
VCSE – Mai kép – LDN 988 és környezete

 

A felvételen a Hattyú csillagkép egy részlete látható. A csillagkép, egy fejünk felett szálló, kiterjesztett szárnyú hattyút formáz. Kereszthez hasonló rajzolata miatt néha Északi Kereszt néven is említik. Az egyik legenda szerint nem más, mint a görögök átváltozott főistene, Zeusz, aki Hattyú alakjában csábította el Lédát (spártai királynőt, Pollux, Castor és Trójai Heléna anyját).. Más mondák arról regélnek, hogy a hattyú Orfeuszt, a költőt ábrázolja. Orfeusz feleségét kígyómarás érte, amibe belehalt. Orfeusz elhatározta, hogy bármi áron is, de fölhozza őt az Alvilágból. Ezért hattyúvá változott, de vállalkozása, nem járt sikerrel. Orfeusz kitűnő költő volt, aki dalaival az isteneket is elkápráztatta, ezért kapta tőlük jellegzetes kétszarvú lantját. Ez is ott látható mellette az égbolton.

A csillagkép jellegzetes alakzata egy sötét porsáv, amely a Tejutat kétfelé hasítja. Ezt a sötét porzsákot Szeneszsák (sokszor Északi Szeneszsák) néven emlegetik.

 

VCSE - Mai kép - Az Északi Szeneszsák
VCSE – Mai kép – Az Északi Szeneszsák

 

Az LDN 988 sötétköd megközelítőleg 2000 fényév távolságban található. A köd belsejében jelenleg is születnek csillagok.

A csillagkeletkezés színhelyeiről, a sötét csillagközi felhőkről a máig legjobban használható katalógust Beverly T. Lynds készítette 1962-ben. A katalógus objektumai kijelölik azokat a helyeket a Tejútrendszerben, ahol leginkább érdemes csillagkeletkezési folyamatok jeleit keresni. Nevéből ered az objektumok nevében található 3 betű: LDN -> Lynds Catalog of Dark Nebulae – Lynds Sötét Ködök Katalógusa.