Az APOD mai felvételén a Messier 96 spirálgalaxis látható. A felvételt a Hubble Űrtávcső készítette.

 

VCSE - Mai Kép - Messier 96
VCSE – Mai Kép – Messier 96

 

A Messier 96 (rövidítve M96, vagy más nevén NGC 3368) spirálgalaxis ( SAB (RS) ab) a Leo (Oroszlán) csillagképben, a Leo I galaxiscsoport – más néven M96 galaxiscsoport – legfényesebb tagja.

Messier 96, a Leo I galaxiscsoport névadó galaxisa. Pierre Méchain fedezte fel 1781. március 20-án. Charles Messier 1780. március 24-én katalogizálta. Lord Rosse válogatásába is bekerült 1850-ben, az első 14 “spirálköd” listájába.

Ez a galaxis nagyobb, mint az M95, amely nem egészen 1°-kal nyugatra található tőle. Kiterjedése 6 x 4 ívperc. Nagyon fényes, kissé megnyúlt objektum, közepe felé nagyon erősen fényesedik. A magját régi, sárga csillagpopuláció alkotja, amit kifele haladva “kék csomók” kezdenek felváltani melyek igen nagy valószínűség szerint forró, fiatal csillagok halmazai. A galaxis csillagközi port tartalmaz, ez a por az oldalsó részen észlelhető inkább. A galaxis fényes részének átmérője megközelítőleg 66 000 fényév, ezt övezi egy alig látható, halvány felfénylés körülötte, ami legalább 100 000 fényév kiterjedésűvé.

 

VCSE - Messier 96 keresőtérkép
VCSE – Messier 96 keresőtérkép

A látszólagos fényessége 9,6 megnitúdó. Kisebb átmérőjű – 80 mm-es – távcsővel az ovális alakú magot lehet jól megfigyelni. Részleteket nem lehet megfigyelni, de kiváló légkör mellett előfordulhat, hogy sikerül részleteket érzékelnünk. 200mm-es átmérőtől kezdődően a fényes mag körül fátyolos finomságú részleteket lehet megpillantani.