Az APOD felvételén az NGC 1316 és NGC 1317 párosa látható.

VCSE - Mai kép - NGC 1316 – galaxisütközés után
VCSE – Mai kép – NGC 1316 – galaxisütközés után

 

NGC 1316
NGC 1316 (más néven Fornax A) egy lentikuláris galaxis, amely tőlünk mintegy 60 millió fényévre található a déli féltekéről látható Fornax (Kemence) csillagképben. A képen ez a középen lévő, nagyobb galaxis.  A képen tőle felfelé az NGC 1317 látszik.

VCSE - Mai kép - NGC 1316 keresőtérkép
VCSE – Mai kép – NGC 1316 keresőtérkép

 

NGC 1316 egy igen erős rádió forrás. A negyedik legfényesebb rádióforrásként tartják számon. Ehhez az energiát a galaxis közepén található fekete lyuk (becsült tömege : 130-150 millió naptömeg) és a más galaxisokkal való kölcsönhatása biztosítja.

VCSE - Mai kép - NGC 1316 – galaxisütközés után
VCSE – Mai kép – NGC 1316 – galaxisütközés után

A galaxis megjelenése igen különleges. A vizsgálatok azt mutatja, hogy az NGC 1316 valaha egy óriási elliptikus galaxis volt, majd mintegy 100 millió évvel ezelőtt elkezdte felfalni kisebb spirálgalaxis-szomszédját, a képen felül látható NGC 1317 -et és több kisebb más galaxist is.

A Hubble Űrtávcső ACS kamerájával, Paul Goudfrooij (STScI) vezetésével a különböző fényességű gömbhalmazok eloszlását vizsgálták az NGC 1316-ban. Kiderült, hogy a kisebb tömegű gömbhalmazok ritkábbak a galaxis belső részein, mint a peremvidékeken. A jelenség a “közelmúltban” keletkezett gömbhalmazok felbomlásával lehet kapcsolatos. Emellett a csillagváros belső vidékén olyan sötét csillagközi felhők is mutatkoztak, amelyek szintén az összeolvadás maradványai lehetnek.

Az NGC 1316 peremvidékén sok olyan elnyúlt képződményt figyelhető meg, amelyek egy másik galaxis keltette árapályhatástól keletkezhettek. Akár egy korábbi spirális galaxis maradványai is lehetnek, amely az elliptikusba olvadt – avagy két spirális összeolvadása történt a kataklizma során.

Mindezek a jelek arra utalnak, hogy az NGC 1316 galaxisnak igen viharos múltja lehetett.

Az NGC 1316-ot tekinthetjük egyébként az egyik legtöbb szupernóvát termelő galaxisnak, hiszen az elmúlt 26 évben legalább 4 szupernóva-robbanás történt a rendszerben. Mivel csillagászati
értelemben nemrégiben olvadt össze egy másik galaxissal, ezért elképzelhető, hogy az észlelt nagy szupernóva-gyakoriság a galaxisütközésekben fellépő folyamatok következménye. A két szomszédos csillagváros összeolvadása során sok nagy tömegű csillag keletkezik, amelyek életük gyors leélése után szupernóvaként robbannak fel. A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a negyed évszázad alatt négy szupernóva feltűnése valóban ezekkel a folyamatokkal hozható-e kapcsolatba.