Augusztus 5-én az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos rendezvénysorozat keretében tartott közös távcsöves bemutatót a Vega Csillagászati Egyesülettel közös szervezésben a RÁBA-Műgát és Térségéért Egyesület a nicki műgát közelében található Rába Természetháznál.

VCSE – Lampért Dénes 200/1200 Dobson távcsövével észleli a Holdat az egyik résztvevő – Fotó: Lampért Dénes, 2022.08.05., Nick

A bemutató 21 órai kezdésére főként helybeliek jöttek, de Sopronból, sőt, Skóciából is voltak érdeklődők. Külön öröm volt számunkra, hogy az óvodáskorú gyermekektől az idős korosztályig mindenki képviseltette magát. Várakozásainkat felülmúlva kb. 80 fő vett részt.

A bemutatón Lampért Dénes 200/1200-as flex Dobsonján kívül a RÁBA-Műgát és Térségéért Egyesület 2 távcsöve – 70/900 SkyWatcher Capricorn 70 refraktor EQ1 mechanikán és egy 102/1300 SkyWatcher Skymax 102 Makszutov-Cassegrain StarQuest mechanikán – is a kilátogatók rendelkezésére állt.

VCSE – A bemutató kezdetén gyülekeznek az érdeklődők Lampért-Csáki Marianna asztalánál – Fotó: Lampért Dénes, Nick, 2022.08.05.

A kezdeti felhősödésnél csak az emberek lelkesedése volt nagyobb. Kezdetben az égbolt 40 %-át felhő takarta, mely később szerencsére teljesen elvonult. A Hold varázslatos kráterei lenyűgözőek voltak, melyet sokan mobiltelefonjukkal meg is örökítettek.

Lampért-Csáki Marianna 3D hologramos bolygómodell-, illetve kőzet- és ásványbemutatója szintén nagy sikert aratott mind a gyermekek, mind az idősebb korosztály körében.

VCSE – Amíg a csillagokra vártak, a kőzetgyűjteményt és a 3D hologramos bolygómodellt is megcsodálhatták – Fotó: Lampért Dénes, 2022.08.05.

A felhők elvonulása után a sötét égbolton lézeres csillagképtúra volt, így a nyári égbolt csillagképeit bemutattuk. Ahogy a fényesebb, ismertebb csillagokat is, mint pl. az Antares, Altair, Deneb, Vega, Polaris stb. Szó esett, illetve távcsövekkel meg is figyeltünk kettőscsillagokat (mint pl. az Albireo), gömbhalmazt (M13), nyílthalmazt (NGC457 – Bagoly-halmaz) és planetáris ködöt (Lyra-gyűrűsköd).

VCSE – Előkerült a többi távcső is – Fotó: Lampért Dénes, 2022.08.05., Nick

Ezt követően a csillagokról a bolygók felé folytattuk égi vándorlásunkat. Mindenki rácsodálkozott a Szaturnusz gyűrűjére, Titán nevű holdjára és a Jupiter felhősávjaira, valamint a Galilei-holdjaira.

A bemutató során számos műholdat és kb. 10-12 hullócsillagot láttunk. Az utolsó érdeklődök 23:45-kor mentek el.