A Prometheus egy a Szaturnusz 62 ezidáig ismert holdja közül. Felfedezése a XX. század űrkutatásának az eredménye, 1980-ban a Voyager–1 űrszonda felvételei alapján S. A. Collins és D. Carlson fedezték fel.

VCSE - Mai kép - Prometheus és az F-gyűrű
VCSE – Mai kép – Prometheus és az F-gyűrű

A fenti képet 2015. december 6-án készítette a Cassini űrszonda kislátószögű kamerája. A kép felbontása 200 m/pixel, a kép tetején látható keskeny csík az F-gyűrű.

VCSE - Mai kép - Prometheus
VCSE – Mai kép – Prometheus

A fenti képet pedig még 2010. január 27-én készítette a Cassini űrszonda kislátószögű kamerája. A felvétel készítésekor a Szaturnusz a kép árnyékos, bal oldala felől helyezkedett el.

VCSE - Mai kép - Prometheus
VCSE – Mai kép – Prometheus

A Prometheus alakja erősen szabálytalan, leginkább egy krumplihoz lehet hasonlítani. Méretei: 148 km x 100 km x 68 km. Így jelenleg a Prometheus-t tekintik a Szaturnusz legnagyobb szabálytalan alakú holdjának. A fenti felvétel 2009. december 26-án készült. Ekkor a Cassini űrszonda 57 000 km-re volt a holdtól. A kép felbontása 339 m/pixel.

A megközelítőleg hasonló méretű Pandora nevű holddal együtt a Szaturnusz F gyűrűje külső peremén, 139 350 km távolságban a bolygó középpontjától kering a Szaturnusz körül. A Prometheus és a Pandora holdak, mint  „terelőholdak”  a tömegvonzásuk segítségével vesznek részt az F-gyűrű anyagának együtt tartásában. A Prometheus ellipszispályájának lapultsága miatt a hold időnként, a Szaturnusztól legtávoli pontja közelében “belép” az F-gyűrűbe. Ilyenkor “zavar” keletkezik a gyűrű anyagában.

VCSE - Mai kép - Prometheus belépett az F-gyűrűbe.
VCSE – Mai kép – A Prometheus belépett az F-gyűrűbe.

A fenti felvétel 2009. január 14-én készült, fél órával azután, hogy a Prometheus hold belépett az F-gyűrűbe. A kép jobb oldalán látható sötét sávok a hold 15 órával ezelőtti “belépésének” a nyomai. Figyelmesen szemlélve a felvételt láthatunk a gyűrű szerkezetében “hullámokat, torzulásokat”, amiket a 15 óránként visszatérő hold okozott. A kép felbontása megközelítőleg 3 km/pixel. A felvétel túlexponált, hogy a halvány gyűrű részletei is látszódjanak.

További információk a Cassini misszió weboldalán : http: //www.nasa .gov / Cassini és http://saturn.jpl.nasa.gov, valamint a Cassini űrszonda felvételeit feldolgozó csapat weboldalán : http://ciclops.org .