Regulus és az ingázó - Paragi Zsolt és Budai Beáta - VCSE
Regulus és az Ingázó – Paragi Zsolt és Budai Beáta – VCSE

Kép készítésének dátuma:  2021. mácius 29.
Kép készítésének helye: Hoogeveen, Hollandia
Expozíciós idő: 60x180sec (3 óra); Optolong L-Pro
Érzékenység: gain 101
Képfeldolgozási lépések: Photoshop, Astro Pixel Processor
Távcső és mechanika: 81/384 apokromát
Kómakorrektor: Nem volt

Leírás:
Regulus és az ingázó

Az Oroszlán csillagkép legfényesebb csillaga az α Leonis. Ma Regulusként ismerjük, de többféle néven is ismert volt különböző kultúrákban. Legtöbben nem is tudnak róla, de néhány amatőrcsillagász számára úgy is ismert mint a Regulus, és az Ingázó. Na de miért is? Erről picivel lentebb!

A csillag és égi helyzete különleges többféle okból is. A Regulus pontosan az ekliptikán helyezkedik el, vagyis a Naprendszer síkjában van. Ezért időnként az összes kisebb-nagyobb bolygó elhalad mellette, amint a Nap körül keringenek. Az égi egyenlítőhöz is közel található, ami a földi egyenlítő égi vetületének felel meg. Innen nem messze, az ekliptika és az egyenlítő találkozási pontjában helyezkedik el a Nap az őszi napéjegyenlőség idején. És hogy tovább fokozzuk, még egy érdekes galaxis is látható a Regulus irányában.

Korábban már beszéltünk az O-típusú csillagokról, azok a legforróbbak és legfényesebbek. A Regulus a kései B-típusba tartozik, ezért kevésbé forró. De még így is a Napnál kétszer akkora a felületi hőmérséklete. Továbbá a Napnál négyszer nagyobb tömegű, négyszer nagyobb sugarú (szubóriás), és háromszázszor olyan fényes! A csillagok energiája magfúzióból ered. Ha egy csillag ennyire fényes, akkor az nagyon hamar elhasználja fűtőanyagát, ezért az csak egy fiatal csillag lehet. Azonban ez ebben az esetben nem igaz! Márpedig azért, mert a Regulus valójában egy többes csillagrendszer, két szoros párral. Márpedig a csillagok fejlődésére a szoros kísérők jelentős hatással vannak … – de ne kalandozzunk el!

A csillagok egy jelentős része kettős vagy többszörös rendszerben foglal helyet. A Regulus sem egyedülálló, az összes felsorolt paraméter a legfényesebb A komponensére igaz. E körül kering – a távcsövek számára felbontathatatlanul szoros pályán – egy elfejlődött csillag, valószínűleg fehér törpe. Nem messze tőlük, mintegy három ívpercre (kb. a szemünk felbontása) található egy másik szoros pár, Regulus B-C, ami jóval halványabb. Nagy távcsövekben jó körülmények között felbontható lenne (2-3 ívmásodperc a távolságuk), de kisebb távcsövekben csak egy halvány csillagocskának látszik. Na ő az Ingázó (a képen picit fent és jobbra a Regulus A-tól, a fényesebbik csillag)! Egy érdekes optikai illúzió miatt kapta ezt a becenevet. Halvány célpontokat a fő látóirányunkban ugyanis nehezebben látni amikor elmozdulnak. A fényérzékelő receptorok viszont egy ideig “emlékeznek” arra ahol voltak. Ha a távcsövet oda-vissza mozgatjuk, a Regulus A-t folyamatosan látjuk, mivel az nagyon fényes. A B-C pár viszont mintha a helyén maradna, aztán amikor irányt váltunk megjelenik a másik oldalon. Folyamatos mozgatás esetén mozgóképszerű élményben van részünk: úgy tűnik mintha a B-C pár folyamatosan lemaradna, és a fő komponenshez képest ingamozgást végezne. Tessék kipróbálni!

No, de mi is az a galaxis még a látómezőnkben (a képen balra fent – adj fényerőt a monitorra ha nem látszik!)? Ez csak fényképeken jelenik meg, mivel nagyon alacsony a felületi fényessége, és a kontraszt is óriási a Regulus rendszerrel. Ez a Leo I szferoidális törpegalaxis, a Tejútrendszer legtávolabbi szatellitagalaxisa. Számunkra nagy kihívás volt ezért lencsevégre kapni! A Tejútrendszer, az Androméda és a Triangulum galaxis illetve ezek kísérői alkotják a Lokális Csoportot. A Lokális Csoport a Virgo Halmazzal (aminek a Markarjan-lánc is a része) együtt alkotják a Virgo Szuperhalmazt. Ez pedig egy még nagyobb szuperhalmaznak lehet része. Hát igen, a világűr nagy! (Aki elsőként megírja milyen Douglas Adams idézet jutott most eszembe, az csinálhat egy képet a távcsövünkkel a VCSE táborban.)

Ez a bejegyzés az észlelés részletes leírásával együtt angolul megtalálható https://cities-and-skies.com/regulus-the-pendulum/ itt.