Ismét egy kép a Plutoról, azok közül, amelyek karácsonykor érkeztek a New Horizons űrszondáról.

VCSE - Pluto, Terra Viking - NASA, New Horizons
VCSE – Pluto, Terra Viking – NASA, New Horizons

A felvétel 2015 július 14-én készült, amikor a New Horizons űrszonda körülbelül 49000km távolságra volt a Pluto felszínétől. A fenti kép az űrszonda két kamerájának, a LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) és a Ralph/MVIC felvételeinek az összegzéséből készült. A nagy felbontású monokromatikus felvételt a LORRI kamera készítette (ennek a felvételnek a felbontása megközelítőleg 480m/pixel), míg a kép színinformációit tartalmazó felvételeket a Ralph/MVIC kamerák készítették nagyjából 20 perccel később, amikor az űrszonda közel 34000km-re közelítette meg a Plutot ( a színcsatornák információit tartalmazó felvételek felbontása 650m/pixel).

A felvételen jól megfigyelhető a fagyott metánból álló jégkristályok lerakódása a kráterek peremén. A Pluto felszínéről készített felvételek másik jellemzője a a felszín nagy részének – általában alacsony területeknek, kráterek aljának és a rétegzett sziklafalak – vöröses-barnás színe. Ezt a színt a Tholin nevű vegyület okozza.

VCSE - Tholin - A tudósok (Chao Ő, Xinting Yu, Sydney Riemer, és Sarah Horst) a Johns Hopkins Egyetemen állították elő Tholin nevű vegyületet, amely a Pluto vöröses árnyalatáért felelős.
VCSE – Tholin – A tudósok (Chao Ő, Xinting Yu, Sydney Riemer, és Sarah Horst) a Johns Hopkins Egyetemen állították elő Tholin nevű vegyületet, amely a Pluto vöröses árnyalatáért felelős.

A tholin (görögül: „sáros”) olyan vegyület, amely jellemzően a külső Naprendszer nitrogénben dús légköreiben ultraibolya sugárzás, vagy elektromos kisülések hatására keletkezik. A kifejezést Carl Sagan amerikai csillagász és fizikus vezette be, amikor Urey-Miller típusú kísérleteket végzett munkatársaival a Titán és a Triton légköréhez hasonló összetételű gázokon. Megfigyelték, hogy az UV sugárzás, vagy az elektromos kisülések hatására keletkező heteropolimer szerkezetű anyag egy vöröses-sárgás massza volt.

VCSE - Tholin kialakulása a Titánon
VCSE – Tholin kialakulása a Titánon

A kutatók úgy vélik, hogy ezeket a felszínt borító tholin lerakódások eloszlásáért a Plutó “légkörében” keletkező szelek és a fagyott felszínen elmozduló jég a felelős.