Az APOD mai képén Steve Cannistra felvétele látható a Cepheus csillagképben található Sh2-129 és Ou4 ködről.

 

 

VCSE - Mai Kép - Tintahal a Repülő Denevérben
VCSE – Mai Kép – Tintahal a Repülő Denevérben

 

VCSE - Mai Kép - keresőtérkép
VCSE – Mai Kép – keresőtérkép

 

 

A felvétel érdekessége, hogy két különleges objektumot tartalmaz. Az Sh2-129, más néven a Repülő Denevér-ködöt (a képet kitöltő pirosas színű köd), és az Ou4 -et, amit több helyen is Tintahal–ködként említenek.

Sh2-129
A Repülő Denevér-ködnek is nevezett objektum egy nagy emissziós köd a Cepheus (Cefeusz) csillagképben. A konstelláció déli részén található, délkeletre az IC 1396-tól. Megfigyelésére a legkedvezőbb időpont július és december között van. Látszólagos átmérője több mint 2,5°. Bár nagy kiterjedésű objektum, de mivel igen halvány HII régió, ráadásul a közvetlen szomszédságában IC 1396 sokkal fényesebb, emiatt általában figyelmen kívül szokták hagyni ezt a különleges objektumot.

A köd alakja egy elnyúlt, torz gyűrűhöz hasonlít. Többen egy repülő denevért vélnek felfedezni benne, ezért is kapta a Repülő Denevér–köd „becenevet”. Távolsága a becslések szerint körülbelül 400 parszek (1300 fényév) lehet. További különlegessége, hogy körülötte sötét ködöket is meg lehet figyelni.

Ou4 köd.
2011-ben fedezte fel  Nicolas Outters francia csillagász. Az Ou4 a felvételen közepén látható kékeszöld színű (a kétszeresen ionizált oxigén hullámhosszán sugárzó), többek szerint egy tintahalra emlékeztető, több, mint 1° kiterjedésű bipoláris köd. Nagyon halvány, legalább 10 óra összexpozíciós idő szükséges, hogy amatőrcsillagász eszközökkel készített felvételeken megfelelően látszódjon. Úgy tűnik, hogy a középpontjában egy fiatal csillag halmaz található, melynek a magját a HR 9119 hármas rendszer alkotja. Kezdetben még úgy gondolták, hogy egy ismeretlen haldokló csillagból származó planetáris köd lehet, később azonban elvetették ezt az
elképzelést.