A VCSE és az MCSE Zalaegerszegi Csoportja 2021-ik évi VEGA ’21 Nyári Amatőrcsillagászati Megfigyelőtáborának “mínusz kettedik” napjára 2021. augusztus 5-én került sor Káváson. Itt taéálkoztak a “minusz egyedik” nap résztvevőinek többsége. A tábori teendők egyeztetése és részleteinek megbeszélése előtt a VCSE kávási új hegyének (telkének, birtokának) megtekintése zajlott. Ezt követe a leendő parkoló, észlelőrét, házhely, emésztőgödör stb. kijelölése. Többen a helyszínen az előző tulajdonos által otthagyott anyagból karókat készítettek, és az említettek helyének megjelölését-kijelölését elvégezték.

VCSE - Minusz kettedik napi távcsőelőkészület
VCSE – Minusz kettedik napi távcsőelőkészület

Ezek után észleléshez készülödtünk. Szalontai Tibor AZ GoTo-s, Csizmadia Szilárd EQ-3 GoTo-s 127/1500 MC távcsöveket hozott, Ágoston Zsolt pedig 15×70-es Oberwerk márkájú binokulárt, ami UHC szűrőkkel volt ellátva. Miután a felhők is elmentek 10 óra után, sikerült észlelnünk is. Ez volt a hely első próbája azok után, hogy aláírtuk az adásvételi szerződést (azelőtt is teszteltük természetesen). A Hattyúban azonosított 6,4 magnitúdós, szabad szemmel még látható csillagok a hely nagyon jó minőségét jelzik, a fényszennyezés ismét minimális volt. Éjfél után 20 perccel megint beborult és hazamentünk. Rengeteget csodálkoztunk, mennyi minden milyen jól látszik vizuálisan erről a helyről – a távcsövek megtáltosodtak.

A minusz kettedik napon készült további képek itt tekinthetők meg.

Hatalmas örömmel távoztunk, mert ismét bebizonyosodott, hogy tökéletes észlelőhelyet veszünk birtokba. Megegyeztünk, a minusz egyedik nap érdekében másnap 10:15-kor találkozunk Zalaegerszegen, és együtt megyünk Őrimagyarósdra.

VCSE - Derülget!
VCSE – Derülget!