A Csillagászat Napja évente kétszer: egy tavaszi és egy őszi első negyedbeli holdfázishoz közeli rendezvény, amit világszerte megtartanak. Néhány, ehhez kapcsolódó program:

Online előadás: online tart előadást az utóbbi évtizedek legjelentősebb csillagászati felfedezéseiről Dr. Csizmadia Szilárd csillagász “Az asztrofizika és a csillagászat 21. századi forradalma” címmel. Az előadásra zoomon kerül sor 2023. április 29-én este 18-19 óra között. Az előadásra regisztráció szükséges (legfeljebb 100 főt tudunk fogadni), a regisztrációt a vcse@vcse.hu e-mail címre kell küldeni. A regisztráció visszaigazolásában lesz egy link, amin keresztül az előadás követhető. Utána lehet a német űrügynökségnél (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) dolgozó kutatót kérdezni. A programot 10 éves kortól ajánljuk 99 évesig.
Távcsöves bemutatók:

Nagymágocs. Ápr. 29-én 20 órától a Hunyadi 27. szám alatt lesz távcsöves bemutató kizárólag derült idő esetén.
Hajdúböszörmény. A VCSE Hajdúsági Területi Klubja 19 órától várja az érdeklődőket a város főterén, derült idő esetén távcsöves bemutatóra.
Zalaegerszeg. 20 órától a Dísz téren Bánfalvi Péter vezetésével a VCSE és az MCSE Zalaegerszegi Csoportja tart távcsöves bemutatót, kizárólag derült idő esetén. Tagtársainkat várjuk segíteni a bemutatóban, kérjük, hozzanak további távcsöveket!
Zalaszentgrót. Április 29-én 20 órától a Szent István téren, valamint 19:30 órától Csáfordon a Haranglábnál tart bemutatót a SkyGrót Csillagászati Társaság szervezésében Szeitli Imre és Tábori Sándor.
Zselici Csillagpark. 20 órától tartanak távcsöves bemutatót a Somogy megyei Zselici Csillagparkban, részletek itt: https://zselicicsillagpark.hu/csillagaszat-napja.php.
Más helyszíneken sorra kerülő, más szervezetek programjairól listát az MCSE oldala közöl.