959
Fridrich János felvétele a 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökösről

Leírás

Végre tudtam egy kicsit hosszabban fotózni az üstökösre. A kép állóképként lett DSS programmal sztekkelve.

Távcső: 200/1000 SW
Időpont: 2021. december 1.
Helyszín: Ság hegy
Kamera: Canon EOS 4000Da
Mechanika: EQ5 Go-To
Expozíciós adatok: 35×120 sec
Szűrők: Mark III, M-Gen

Ennek az üstökösnek a hivatalos IAU-írásmódja 67P/Churyumov-Gerasimenko, magyarul köznapiasan elterjedt a 67P/Csurjumov-Geraszimenko írásmód is. Sz. I. Geraszimenko 1969-ben készített róla először felvételt, amelyet K. I. Csurjumov vizsgált át először, de nem ismerte fel, hogy új üstökösről lenne szó: azt hitte, hogy a 32P/Comas Solá kométa került a képre. Csak október 22-én, amikor az Alma Ata-i Csillagvizsgálóból már visszatértek Kijevbe és az időszakban összes képüket átvizsgálták, jöttek rá, hogy a képeken szereplő üstökös pozíciója mintegy 2 fokkal eltér a 32P/Comas Solá előrejelzett helyétől. Még később megtalálták képeiken a 32P-t a megfelelő helyen, és ekkor rádöbbentek, hogy új üstököst fedeztek fel, ami a 67-es sorszámot kapta a periodikus üstökösök listáján.

A 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökösre jutott el másodszor ember alkotta tárgy (elsőként a 9P/Tempel-üstökösre), mégpedig a Philae nevezetű leszállóegység. Az Európai Űrkutatási Ügynökség Rosetta űrszondája vitte oda, a Rosetta pedig sokáig keringett körötte, és fényképeket készített róla, valamint egyéb méréseket végzett róla. Erről a küldetésről részletesebben itt számoltunk be:

Alakja mogyorószerű, két összetapadt rész alkotja.

A 67P keringésideje 6,5 év, pályája erősen elnyúlt (excentricitása 0,6), de az ekliptikához közel kering, inklinációja csak 7 fok. 1840 előtt napközelpontja 4 Csillagászati Egység (CSE) volt, de később a Jupiter hatására ez 3 CSE-re csökkent. 1959-ben közel haladt el a Jupiterhez. Ekkor a Jupiter gravitációs perturbációs ereje ismét új pályára kényszerítette, amin a napközelpontja már csak 1,28 CSE lett. Ezzel földtávolsága is kisebb lett napközelségekor, így könnyebben megfigyelhetővé vált. Azelőtt túl halvány volt az akkori távcsövek számára ahhoz, hogy korábban felfedezzék. (Szöveg: Csizmadia Szilárd)