VCSE - Az M45 (Fiastyúk) - Fotó: Ágoston Zsolt
VCSE – Az M45 (Fiastyúk) – Fotó: Ágoston Zsolt

Távcső: Altair Astro Ascent 102/714 ED APO refraktor, helyszín: Dobronhegy-Balázsfa, kamera: Canon EOS 6D (átalakított), mechanika: HEQ5 GoTo, expozíciós adatok: 35×180 sec + 45×240 sec (IDAS-D2) = 285 perc, ISO3200, szűrők: IDAS D2

A VCSE Dobronhegyen (vagy Dobsonhegyen?) megrendezett 2021. évi őszi és téli észlelőhétvégéin készült felvételemet szeretném megosztani, amely a Messier 45 katalógusszámú, Fiastyúkként is ismert nyílthalmazról készültek. A fényképezést 2021. október 8-án kezdtem el, akkor készült 35 darab háromperces felvétel, ami után elkezdett a frontlencse lepárásodni. Ezt persze csak jóval később vettem észre. Legközelebb december 3-án volt lehetőségem kitelepülni, ekkor már egy IDAS D2 szűrőt is elhelyeztem a fényútba. Ezúttal volt némi fátyolfelhő-átvonulás, de 45 képet így is el tudtam készíteni. További meglepetés volt, hogy az IDAS szűrő jókora halókat rajzolt a fényesebb csillagok köré, szerencsére az utófeldolgozás során ezt tudtam kezelni…

Az egyik legnépszerűbb asztrofotós célpont szabad szemmel is észlelhető a Bika (Taurus) csillagképben, egymáshoz közel lévő, 5-7 csillagból álló csoportosulásként. 10×50-es binokulárral megfigyelve a hét legnagyobb csillagot 20-30 valamivel halványabb csillag veszi körül.

A képen egyből feltűnik a legnagyobb, fiatal csillagok által kibocsátott fényt visszaverő, kékben tündöklő szálas csillagközi porfelhő. Ezt a kék ködösség fényképeken azonnal feltűnik, de néha vizuálisan is látható. Vizuális megfigyeléséhez párátlan, felhőtlen, holdtalan, többnyire fényszennyezésmentes égbolt kell, és előnyösek a kisebb, fényerősebb távcsövek. Vigyázni kell, nehogy a távcsövön lecsapódott pára keltette fényudvart tekintsük reflexiós ködöknek a fényesebb csillagok körül. A visszavert fény a nagyobb fényű tagok környékén a legerősebb, a halmaztól kifele ugrásszerűen csökken. A legfényesebb csillagok helyezkednek el belül, szabálytalan alakban veszik őket körbe a közepes fényű tagok, körülöttük a legkisebb csillagok találhatóak.

Az M45 425 fényévre található a Földtől, sugara 45 fényév, megközelítőleg 1000 tag alkotja. A teljes halmaz 800 naptömegű, és számos barna törpe is tagja. A halmaz korát 115 millió évesre becsülik. Lassan sodródik az Orion csillagkép irányába. Számítások szerint 250 millió év múlva oszlik fel.

Sok nyílthalmaz körül láthatunk ködösséget: azt a fénylő-kavargó ködösséget, amiből a halmaz született. Az M45=Fiastyúk csillagai körül látható ködösség nem része a halmaznak, nem ebből a ködből született a csillagcsoport. Egyszerűen a Galaxis centruma körüli keringésük során a Fiastyúk jelenleg éppen áthalad egy hideg csillagközi felhőn, és az abban található porrészecskék visszaverik a Fiastyúk csillagainak fényét. Ez a ködösség tehát egy reflexiós köd.

Korábbi észlelések a Fiastyúkról:

Ágoston Zsolt (vizuálisan)