VCSE - A Gassendi-kráter és környéke - Schmall Rafael felvétele
VCSE – A Gassendi-kráter és környéke – Schmall Rafael felvétele

A Gassendi-kráter a Holdon 110 km átmérőjű, mely a Mare Humorum északi oldalán keletkezett. Nagyobb holdfázisnál tökéletes célpont a távcsöves bemutatóknak. A felvételen 1 km-es részleteket is sikerült megtalálni. Nagyon jó hangulatú volt az éjszaka egészen 21 óráig, amikor erős szél támadt. Dérnek, párának nem volt helye és olyan erővel világított a Hold, hogy alig lehetett ránézni direktben.

Amikor a Nedvesség tengere (Mare Humorum) keletkezett, akkor a kiömlő láva elárasztotta a Gassendi-krátert, csak a kráter központi csúcsa és pereme maradt meg. Belseje feltöltődött lávával, és megszilárdult. (Nevével ellentétben a holdtengerek megszilárdult bazalttengerek, és a Nedvesség tengerében sincs semmi folyékony víz, csak a megszilárdult láva.) A kráterfal külső része erodálódott és lepusztult. A kráterfal kör alakja azért teljes egészében megmaradt, de mert a Gassendi-kráter a Hold látszó széléhez közel látszik, a képeken enyhén ellipszisé torzul az alakja. Nagyon feltűnő a kráterfalra később érkezett kráter – amiben már nincs is lávafeltöltés -, a Gassendi A. Ennek a kráternek nincs másik, külön neve. (Régebben Clarksonnak hívták egyes térképeken, de az IAU a Gassendi A-t ismeri el hivatalos névnek.) A megmaradt kráterfal magassága a bazalttenger felett 200 méter – 2,5 km között változik.

A Gassendi az egyik lehetséges Apollo leszállási helyszínjelölt volt, de később kiesett a rostán és ide nem jutott el (még?) űrhajós.

Távcső: JURA 194/1450 NEWTON

Időpont: 2022. január 14.

Helyszín: Zselici Csillagpark

Átlátszóság: 4

Nyugodtság: 8

Kamera: ASI 290MM / Televue Barlow 3x

Mechanika: SkyWatcher EQ5-GOTO

Expozíciós adatok: exp: 7,0 ms, gain: 250, 15000frame 1%

Szűrők: Optolong IR 685 nm Pass Filter 1,25″