A jelenlegi tervek szerint 2021. december 25-én, magyar idő szerint 13:20 óra:perckor lesz a James Webb Űrtávcső felbocsátása. A tervek szerint az indítást élőben közvetíti magyar nyelvű kommentárral a www.galileowebcast.hu oldal. Az angolul James Webb Space Telescope-nak (JWST-nek) hívott teleszkóp lesz ez az eddigi legnagyobb, ember által készített űrtávcső.

ESA, JWST
Az ESA grafikusának fantáziarajza a JWST felbocsátásának egy fontos pillanatáról

Kevesen tudják, de ez nem egy teljesen tiszta NASA-projekt, hanem NASA-ESA-CSA projekt. Az ESA az Európai Űrügynökség, a CSA a kanadai űrügynökség angol nevének rövidítése. Pl. a felbocsátást az európaiak állják és végzik el, ez önmagában is nagyon nagy tétel; az esemény az ESA Ariane 5 rakétájával történik Dél-Amerikából (pontosabban Kourou-ból, ami Francia-Guyanában található). Ez viszi el az eszközt a Föld-Nap-rendszer L2 pontjába, jó másfél millió km-re a a Földtől. (A Hold átlagosan csak 384 ezer km-re van tőlünk.) Ez 3,9-szeres holdtávolságnak felel meg.

A JWST tömege 6500 kg, tervezett élettartama 10 év, honlapjának címe: www.webbtelescpe.org. 20×14 méteres a legnagyobb kiterjedése a napárnyékolós oldalon. Mindössze 2 kilowatt teljesítménnyel működik (sokaknak otthon a vízforralója 1,5-3 kilowattos…). Az L2 pont körüli mozgásáról itt egy animáció, hogy milyen lesz:

Vagyis az L2 pontot mintegy fél év alatt járja majd körbe.

Az űrtávcső 6,5 méter átmérőjű, f/20,2-es fényerejű (fókusztávolság: 131,4 méter) tükörrel van felszerelve, és a 600 nanométer – 28,3 mikrométer tartományban gyűjti a fotonokat, vagyis a mi narancsszínű, vörös látható fény-beli tartományunktól a középinfravörös közepéig észlel. A tudományos programokat illetően lásd e cikk ismertetőjét. A JWST várhatóan ugyanannyira forradalmasítja a csillagászatot, asztrofizikát és kozmológiát, mint tette azt a Hubble Űrtávcső az 1990-es években. Ez nem is csoda: a csillagászat megfigyelő tudományág, így minden új, nagy műszer az Univerzum részletesebb, jobb megismerését jelenti.