Budai Beáta, Paragi Zsolt - A Markarjan-lánc - VCSE
Budai Beáta, Paragi Zsolt – A Markarjan-lánc – VCSE

Kép készítésének dátuma: 2021. február 13-14.
Kép készítésének helye: Hoogeveen, Hollandia
Expozíciós idő: 42×300 s, Optolong L-Pro
Érzékenység: gain 101
Képfeldolgozási lépések: Photoshop, Astro Pixel Processor
Távcső és mechanika: 81/384 apokromát
Kómakorrektor: Nem volt

A galaxisok és a nagyon nagytömegű (szuper-nagytömegű) fekete lyukak szorosan összefüggenek egymással: minden nagy tömegű galaxisnak van egy a közepén. A galaxisok a legnagyobb struktúrák, amit csillagok alkothatnak, több milliárdot is tartalmazhatnak belőlük. A fekete lyukak viszont a Világegyetem legsűrűbb objektumai, galaktikus méretekhez képest nagyon apró méretűek. Ennek ellenére a galaxisok és a fekete lyukak nagyon erősen tudják befolyásolni egymás fejlődését.

A fényképen Markarjan galaxislánca látható. A galaxisok ugyanis nem az Univerzum legnagyobb struktúrái. Lehetnek párban vagy kis csoportokban, és hatalmas galaxishalmazokat is alkotnak. Ezek a halmazok filamentáris (szálas) szerkezetben helyezkednek el a világűrben. A Markarjan-lánc a Virgo-halmazban található, a Szűz csillagképben. Egy örmény csillagászról kapta a nevét, aki megmutatta, hogy együtt mozognak a világűrben. A lánc közepén két galaxispár található. Kedvenc asztrofotós célpont, mert egyetlen képen különböző típusú galaxisokat lehet megörökíteni. Érdemes figyelni az apró, homályos foltokat is a csillagmezőben!

Sok asztrofotón azonban nem látható a hatalmas elliptikus galaxis, a Messier 87 (a bal alsó sarokban). Ez a Virgo-halmaz legnagyobb tömegű tagja, közvetlenül a központban. És ami még nem látszik ezeken a képeken, az az M87 aktív galaxismagja. A szuper-nagytömegű fekete lyukakat a csillagközi anyagban lévő gáz táplálja, ezt akkréciónak hívjuk. Ez az az energiaforrás, amely a központi fekete lyukak egy részét aktív galaxismaggá változtatja. Az aktív galaxismagok jelentős anyagkiáramlást okozhatnak, kiszorítva a csillagközi gázt, és így megzavarva a csillagképződés folyamatát. A galaxisok és a fekete lyukak evolúciója így kapcsolódik szorosan egymáshoz.

Az M87 aktív galaxismagja nemrégiben a leghíresebb fekete lyukká vált, amikor rádióteleszkópok hálózatának sikerült nagyon részletes képet alkotnia róla. Ez az úgynevezett VLBI (nagyon hosszú bázisvonalú interferometria) technika, amin az Eseményhorizont Távcső (EHT) is alapul. A legújabb képek ismét zseniálisak lettek, ezek a rádióhullámok polarizációját is megmutatják, amiből a fekete lyuk körül kavargó mágneses térre is lehet következtetni. Ezeknek pedig óriási szerepe van a fekete lyuk működési mechanizmusában.

Akit további részletek érdekelnek angolul, annak ajánljuk az asztrofotó blogunkat, illetve az Európai VLBI Intézet sajtóközleményét (rengeteg érdekességgel!):
https://cities-and-skies.com/galaxies-and-supermassive-black-holes/
https://tinyurl.com/563dfxcr

A Markarjan-láncról korábban publikáltuk a honlapunkon ezt a felvételt. A cikkben említett M87 galaxisbeli központi fekete lyuk “árnyékáról” itt írtunk. Nemrégiben az M87 körüli fekete lyuk “árnyékot” polarizált fényben is megvizsgálták.