Az APOD mai felvétele a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kupola moduljának belsejét ábrázolja.

VCSE - Mai kép - Ablak a kozmoszra
VCSE – Mai kép – Ablak a kozmoszra
 

A modult az Európai Űrügynökség építette meg az Alenia Spazio céggel Olaszországban. 2010 februárjában vitte fel az űrállomásra az Endeavour űrrepülőgép az STS–130 küldetés során, ahol a Node-3 modulra csatolták.

A kupola megtervezésében a mérnökök Michelangelótól vettek ihletet, aki Dávidját egyetlen márványtömbből faragta ki. Ők is egy alumíniumötvözet-blokkot „vájtak ki” gépekkel megfelelő formára és vastagságra, mert ezt tartották a legjobb megoldásnak ahhoz, hogy a kupola elég szilárd keretet tudjon biztosítani az ablakok összetartásához, hogy meg tudjon felelni a világűr szélsőséges időjárásának, a meteoroidok és egyéb hulladékok becsapódásának. Így tudják elérni azt is, hogy a szerkezet maximálisan könnyű legyen, mivel a súly az űrben nagyon sokba kerül.

A Thales Alenia Space ennek köszönhetően nyerte meg az Európai Űrügynökség (ESA) által kiírt pályázatot német cégekkel szemben. Ez utóbbiak ugyanis a kupolát fémcsíkokból akarták összeállítani, amit az ESA nem tartott elég stabilnak.

Adatok:
A kupola alumíniumból készült kiegészítő modul. Egy speciálisan készített öntvény, nincs rajta hegesztés. Az alkalmazott technológiával lerövidítették a gyártási ütemtervet, alacsonyabb költségvetést alkalmazhattak. Hat trapéz alakú oldalablakokkal és egy kör alakú 80 centiméter átmérőjű felső ablakkal rendelkezik. Ez a világűrben alkalmazott legnagyobb ablak. Az ablaküvegek nagyon fejlett technológiával készültek, az olvasztott szilícium-dioxid üvegtáblák védelmet nyújtanak a napsugárzás és az űrszemét ellen. Az ablakokat speciális külső redőnyök is védik a túlzott felmelegedéstől. Három rétegű, a belső kettő, 25 milliméter vastag réteg biztosítja a nyomáskülönbségekből adódó feszültség tartását, a külső réteg nyitott ablaknál véd a mikrometeoroidok ellen. Az ablakok élettartamát 10 évre tervezték, a világűrben cserélhetők.

Tömege: 1,88 tonna.
Magassága: 1,5 méter.
Átmérője: 2,95 méter.
Ablakok: kvarcüveg és borszilikát üveg.
Legnagyobb ablak: 80 centiméteres.

Tagdíjfizetési határidő: január 31.