Szabad szemmel látni az Észak-Amerika ködöt (NGC 7000)? Igen, lehetséges. Csak nagyon, de nagyon tiszta, holdtalan, felhőtlen égről – leginkább magashegyi körülmények között. 2022 szeptemberében lehetőségünk volt egy osztrák-magyar-erdélyi észlelőhétvégét tartani Emberger Almban, mintegy 1700 méter tengerfelszín feletti magasságban. A nagyon sötét égbolton bizony szabad szemmel láttuk az Észak-Amerika ködöt, még UHC szűrő nélkül is! De amikor a szűrőváltóból kicsavarozott UHC szűrőt tettük a szemünk elé, a kontraszt a végtelenségig nőtt és a látvány megragadó volt…

A találkozó-észlelőhétvége hangulatát nagyon megragadja Biró Zsófia (TűzgömbLány) fenti videója (a további közreműködők neve a videó végén, a stáblistában olvasható). Az ő és a közreműködők munkáját nagyon szépen köszönjük, kiváló kisfilmet csináltak az eseményről! Az alábbiakban részletezzük, mit is láthatott (volna) a résztvevő 68 fő amatőrcsillagász, iskolás korú érdeklődő, egyesületi tag.

Kár, hogy csak egyetlen éjszaka lehetett ebben az élményben részünk a 2022. szeptember 23-27-e között rendezett észlelőhétvégén és projekttalálkozón, és akkor is csak a kisebbségnek, mert a többség csak 24-én érkezett és akkor már éjfél előtt beborult. Az első éjszaka is elromlott az ég éjfél után nem sokkal. A négy éjszakából így jóindulattal is csak (összeadva) egyet nevezhetünk derültnek. Nagy kár, mert az égbolt teljesen sötét itt, csodálatos a határmagnitúdó és a kontraszt – ha derült van. Ezt tudják azok a további magyar amatőrcsillagászok, akik idelátogatnak az osztrák amatőrök itt tartott találkozóira, vagy csak eljönnek ide találkozóktól függetlenül.

A Vega Csillagászati Egyesület vezette konzorcium, amely rajta kívül még az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesületből és a Bundesrealgymnasium Keplerből (utóbbi grazi, ausztriai illetőségű) áll, 2022 februárjában egy 64 720 euró díjazású pályázatot nyert el a hatékonyabb csillagászati, asztrofizikai ismeretterjesztési módszerek átadására, elsajátítására, tapasztalatcserére, az inkluzív pedagógiai módszerek alkalmazásának vizsgálatára és tanulására, multiplikációs eseményekre (pl. távcsöves bemutatók, táborok, előadások). A pályázatot a TEMPUS Közalapítvány írta ki az ERASMUS+ keretében. 400.- Ft/EUR árfolyammal számolva ez 25 millió 888 ezer forint támogatást jelent. A pályázati időszak 2022. március 1. – 2024. február 29.

Az első, “kick-off” (indító) meetingre zoomon került sor 2022 áprilisában, majd egy meghívásos észlelőhétvégét tartottunk az ausztriai Trahüttenben 2022 májusában (kezdetben itt is volt egy derült éjszaka, majd jött az eső…). A második észlelőhétvége 2022 szeptemberében volt, erre már jelentkezhettek tagtársaink, a VCSE levelezőlistáján közzétett felhívásra. Erről az észlelőhétvégéről és projekttalálkozóról készült a fenti kis videó. A hangulatot remekül átadja.

Bár csak egy éjszakát tudtunk ezen a hétvégén észlelni, mégis készültek rajzok, time-lapsek és még asztrofotók is. Egyszerűen a jó ég miatt jóval kevesebb expozíció is elegendő volt az eredményhez. A rossz időt pedig kitöltöttük előadásokkal, amelyek igen izgalmasak voltak – ezekről majd később számolunk be. Az előadások között volt pl. asztrofotós foglalkozás, képfeldolgozási gyakorlattal, ami igen hasznosnak bizonyult, és rengeteg apró-cseprő műhelytitok került átadásra a nemzetek és az asztrofotósok között – még a gyakorlott asztrofotográfusok is tanultak újat egymástól! (Vámosi Flórián, Mezei Balázs, Ágoston Zsolt vezetésével.) Ugyanígy, vizuális-rajzos gyakorlást is rendeztünk, Fröhlich Viktória és Nagy Balázs vezetésével.

Az alábbi előadások hangzottak el:

25-e, szombat:

21:00 Astronomical Evening:

The smallest exoplanet so far (Csizmadia Sz.)

Astronomical film: Clara

 

26-a, vasárnap:

11:00-11:30: Salim Ansari: The Online-Service ESASky for popularizing astronomy: (sky.esa.int)

11:30-12:00: Moritz Mulle (BRG Kepler, pupil): space rockets as fascinating technology

Lunch

13:45-15:45: Astrophotographic and Drawing Workshop: Balázs Mezei, Flórián Vámosi and Zsolt Ágoston introduce the basics (and so basics) and the joint practisize and experience exchange in an informal way. Parallel: Workshop on astronomical drawings, by Viki Fröhlich and Balázs Nagy. They show their methods in practice. Bring laptops!

16:00-16:30: Amanda Király: Popularization of Astronomy in Social Media – 25 000 members of her FaceBook group and Zsóka Horváth (pupil): Experiences with the new Instagram-account of VAA, inspired by the May meeting of the present ERASMUS-project

16:30-17:00: Dávid Puskás: HAAT activities/first galaxis in the Universe

17:00-17:30: Attila Jandó: One week under the stars – our participation and experience

17:30-18:00: Matthias Pfragner (StAV): Imaging the sky under lightpolluted conditions

18:30: Dinner, then observations

27-e, hétfő:

11:00-11:30: Zsófia Bíró: Fireballs and meteors in astronomy popularization

11:30-12:00 Herbert Pühringer (Astronomy Group Haus der Natur, Salzburg): „Detecting dark matter by radio astronomy with pupils“

Lunch, free time, hiking

16:00-17:00 Szilárd Csizmadia: Search for extraterrestrial life in Universe: what and how to tell and teach

17:00-18:00: Wrap-up (led by Sz. Csizmadia): The recent activities of the ERASMUS+ projects and future plans&dates – followed by an informal discussion

18:30: Dinner, then observations

Mint látható, a találkozó munkanyelve az angol volt. Az előadások több mint érdekesek és izgalmasak voltak, mindenki vitt haza valami tanulnivalót (és ingyen angol nyelvlecke is volt sokaknak…).

Az 1987-ben indult ERASMUS program az Európai Unió (és elődje, az Európai Közös Piac) egyik projektje, amelynek célja, hogy európai diákok, egyetemi hallgatók külföldön történő tapasztalatszerzését, tanulmányait, egyszóval mobilitását segítse elő ösztöndíjakkal. ERASMUS-ösztöndíjjal könnyen tölthetnek egyetemisták – magyarok is, hiszen az EU-nak mi is tagjai vagyunk – más EU-s egyetemen egy vagy több félévet diákként. Az ERASMUS a European Community Action Scheme for the Mobility of University Students-nek a rövidítése, ami kb. azt jelenti, hogy az “Európai Közösség Akcióterve az Egyetemi Diákok Mobilitás[ának előmozdítására]”. Sokan az EU legsikeresebb projektjének tartják.

Az ERASMUS-nak van egy ERASMUS+ néven ismert kiterjesztése, amiben már például határokon túlnyúló, de alapvetően regionális szintű, nemzetközi kapcsolatrendszer-építést, oktatással kapcsolatos tapasztalatcseréket és fejlesztő és hasonló programokat támogatnak. A pályázati határidő általában minden év tavaszán van, de az EU-s döntéshozói szinten fel nem használt forrásokat nemzeti szinten osztják tovább, általában őszi (október-novemberi) pályázati beadási határidővel.

“Az Erasmus+ program egyik kulcstevékenysége a tanulók, szakemberek, oktatók, civil társadalmi szervezetek és oktatási intézmények munkatársainak mobilitását támogatja, így lehetőséget nyújt a külföldi tanulásra és/vagy szakmai tapasztalatszerzésre.” írja a program honlapja (https://erasmusplusz.hu/palyazati-lehetosegek-az-erasmus-programban#mobilitasok).

Ilyen pályázaton indult el a VCSE is 2020-ban. Pályázatunk célja, hogy megtanácskozzuk és tapasztalatokat adjunk át, hogyan lehet az inkluzív pedagógia módszereket, az éjszakai távcsöves gyakorlatokat, távcsöves bemutatásokat hasznosítani az iskolai és iskolán kívüli oktatásban; hogyan lehet ezáltal jobban a csillagászat, az asztrofizika, és általában véve a természettudományok felé orientálni a fiatalok és az ifjak figyelmét, érdeklődési körét; illetve hogyan segítheti ez majd a későbbi munkaerőpiaci helyzetüket, ha csillagászati ismeretekkel, technikákkal bírnak, esetleg mérnöki vagy más természettudományos területen (technológiatranszfer). Eddig 116 erdélyi, osztrák és magyar amatőrcsillagásznak tudtunk támogatást (vagy teljes költségtérítést) adni a projekttalálkozókon és az észlelőhétvégéken való részvételhez, és pár ezren vettek részt előadásainkon, távcsöves bemutatóinkon, amiket a program keretében tartottunk.