VCSE - Az Effelsbergi nagy rádiótávcső - Kép: Nagy Anna
VCSE – Az effelsbergi nagy rádiótávcső – Kép: Nagy Anna

Felejthetetlen élményben lehet része annak, aki ellátogat az effelsbergi rádióteleszkóphoz.

A műszer Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományában található. 100 méter átmérőjű tányérjával ez Európa legnagyobb rádióteleszkópja. 29 éven át ez volt a világ legnagyobb mozgatható rádiótávcsöve (1971-től 2000-ig). A mostani rekorder is csak alig nagyobb nála, 100×110 méteres antennájú, ami az USA Nyugat-Virginia államában található. Az effelsbergi rádiótávcső fókusztávolsága 30 méter, és 1968-1971 között építették. A műszer a németországi Max-Planck Intézethálózat – Rádiócsillagászati Intézet tulajdona.

Kép: Nagy Anna
Kép: Nagy Anna

 

Idén július 7-től október 31-ig, keddtől szombatig látogatható. Hétfőtől péntekig délelőttönként lehet a honlapon található telefonszámon, vagy e-mailben bejelentkezni. Naponta három előadást tartanak, 10:00, 13:00, 15:00 órai kezdettel, ha megfelelő létszámú csoport gyűlik össze. A belépő felnőtteknek 2 euró, gyerekeknek 1 euró.
Kirándulóút is tartozik hozzá, ami úgy lett kialakítva, hogy a Naprendszer bolygóinak arányosan kicsinyített távolságára vannak elhelyezve az őket jelképező táblák (naprendszer-túra).
Kép: Nagy Anna
Kép: Nagy Anna
Az előadás egy óra időtartamú, ahol mesélnek a kutatási eredményekről, az S2 jelű csillag jelentőségéről (a 2020. évi fizikai Nobel-díjat olyan tanulmányokért is adták, amiben ez a csillag nagy szerepet játszott), az első képről, amit rádiócsillagászati úton az M87 galaxis középpontjában található fekete lyukról készítettek. Hogy miért pont arról a fekete lyukról készítették, és a felvétel elkészítésének körülményeiről. Mivel világszerte több távcsövet használtak hozzá, ezért ebből következett, hogy bemutatták a világban található főbb rádiócsillagászati teleszkópokat, a nemzetközi kutatásokat, együttműködéseket.
Szerintem egy fontos élmény a különböző forgásidejű pulzárok hangjának bemutatása – emberi fül számára átkonvertálták az eredeti felvételt. Nekem ez nagyon tetszett.
Kép: Nagy Anna
Kép: Nagy Anna
Szó volt még földönkívüli életről, galaxisokról, kozmikus távolságokról.
A látogatói pavilon területén található még egy információs tábla, ahol mindenki megnézhet egy videót a vezérlőteremről is.
Nem utolsósorban említeném meg, hogy a kirándulást kedvelők számára plusz élményt nyújt a festői környezet, ami ugyancsak nem véletlen, hiszen az elektromos szmog szennyezésének – a zavaró rádióforrásoknak – kiszűrése miatt, a teleszkóp egy csodálatos völgy mélyén található.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, ha teheti, látogassa meg ezt az intézményt és ezt a hatalmas csillagászati műszert.