VCSE - Az Io hold a Jupiter előtt, illetve az Io és a Ganymedes holdak árnyéka a Jupiteren. - Kép: Fridrich János
VCSE – Az Io hold a Jupiter előtt, illetve az Io és a Ganymedes holdak árnyéka a Jupiteren. – Kép: Fridrich János

 

VCSE - Más képkivágásban látszik a Jupiter nagy koronjától balra, kissé felfelé egy sárgás színű jupiterhold: a ganymedes. Ennek árnyéka vetül fekete pöttkyént a gázbolygóra. - Kép: Fridrich János
VCSE – Más képkivágásban látszik a Jupiter nagy korongjától balra, kissé felfelé egy sárgás színű jupiterhold: a Ganymedes. Ennek árnyéka vetül fekete pöttyként a gázbolygóra. – Kép: Fridrich János

Nem csak a Földön lehet napfogyatkozást látni: bármely nagybolygó, sőt kisbolygó holdja is eltakarhatja a Napot a bolygó (vagy kisbolygó) valamely pontjáról nézve, ha olyan a pályája. A Jupiternek 2021 tavaszán 79 holdját ismerjük, tehát elég nagy az esély, hogy részleges vagy teljes napfogyatkozás jöjjön ott létre. A Földről ezeket a Jupiteren zajló napfogyatkozásokat úgy látjuk, hogy a hold árnyéka a bolygóra vetül. A hold árnyékában ha lenne valaki, akkor onnét nézve teljes napfogyatkozást látna. Így nézhetjük meg “kívülről”, hogyan is keletkeznek a napfogyatkozások.

Ha ilyen nagyszámú holdja van a Jupiternek, amelyek közül a négy legnagyobb komoly méretű árnyékot tud vetni a nagybolygóra, akkor bizony előfordulhat, hogy nemcsak egy napfogyatkozás zajlik a Jupiteren, hanem néha egyszerre, egyidejűleg több is.

Az interneten egy csillagászati előadáson hallottam az amúgy ritka jelenségről, hogy két holdárnyék is verseng az anyabolygó felületén. A poén az volt, hogy elfeledkeztem róla, de amúgy egy sima Jupiter-fotót tűztem ki célul az éjjeli felhőkkel tarkított mélyég-fotózás után. A szerencse a feledékenységem mellett, hogy elvonultak a felhők és a próba után kiderült, nagyon jó átlátszóság volt. Segítette a felvétel készítését, hogy mindegyik felvételnél tudtam használni a csillagkövető rendszert, így sokat kompenzált a bolygó egy helyben tartásában – ez főleg a 6x-os nyújtáskor volt hatalmas előny. A felső képen egy kis magyarázat is található, hogy mi hol látható.

 

Kép készítésének dátuma: 2021. június 5. 03:25-03:50 NYISZ-ig

Kép készítésének helye: Boba

Expozíciós idő: 5 videó x 9500 képkocka és 5 videó x 4200 képkocka, egy videó hossza: 90 sec.

Érzékenység: 50 és 90 (gain)

Képfeldolgozási lépések: Autostakkert, Photoshop

Távcső és mechanika: 200/1000 Newton EQ-5 GoTo

Kamera vagy detektor: ASI120MC-S

Vezetés: Lacerta MGEN

Kómakorrektor: SkyWatcher kómakorrektor F4/5

Nagyítás: 3x Barlow, 3x+2x Barlow

Képfeldolgozáshoz használt szoftverek: AS!3, Registax, Winjupos, PS