Interjúra várva Francsics Lászlóval, szép háttérrel - Ágoston Zsolt felvétele
Interjúra várva Francsics Lászlóval (középen), szép háttérrel – Ágoston Zsolt felvétele

Zalaegerszegen is megtekinthető a Csillag-Képek 2020 asztrofotós képkiállítás, amelyen magyar amatőr asztrofotósok mutatják be munkájuk legszebb – gyakran nemzetközileg is elismerést nyert – eredményeit. A kiállítás időtartama 2021. május 13 – június 25. A kiállítás ezalatt keddtől péntekig 10-18 óráig, szombaton 10-13 óráig tekinthető meg (vasárnap és hétfőn zárva). A kiállítás helyszíne a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ (VMK) – Gönczi Galéria (Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 21.) A tárlat megtekintését minden tagtársunknak, csillagászat iránt érdeklődőnek ajánljuk!

Az ünnepélyes megnyitóra 2021. május 13-án került sor, Francsics László (Magyar Asztrofotósok Egyesülete, elnök) megnyitó beszédével.

Védettségi igazolvánnyal már maszk nélkül is megtekinthető volt a kiállítás - Fotó_ Ágoston Zsolt
Védettségi igazolvánnyal már maszk nélkül is megtekinthető volt a kiállítás. Balra Bánfalvi Péter csillagász ismeretterjesztő – Fotó: Szalontai Tibor

A kiállítás megnyitóján kb. 60-an vettek részt. Az interjúk és a képek megtekintése után Francsics László, az asztrofotós egyesület elnöke, jó 25-30 perces beszédben ismertette az asztrofotós egyesületet, az asztrofotósokat, nemzetközi elismertségüket, a munka részleteit; de leginkább arra tért ki, hogy az asztrofotós technikai feladatok megoldása nem a fő cél, bármilyen időrabló is néha, hanem csak eszköz egy magasztosabb, mögöttes cél elérése érdekében. Ezt a célt fejtegette leginkább, ami talán a következő mondatában foglalható össze (legalábbis e sorok írójában ez maradt meg leginkább): “A Természet szép”.

Fotó: Ágoston Zsolt
Péter Attila szemlél egy asztrofotót. Fotó: Szalontai Tibor

A kiállításmegnyitó bevezető köszöntés során Nagy Johannától megtudtuk, hogy a Gönczi Galéria utolsó kiállítása a Csillag Képek 2019 kiállítás volt, melyet sajnos egy hét után be kellett zárni 2020 márciusában. Most a szervezők gyors munkájának köszönhetően a Csillag Képek 2020 kiállítás 40 képe nyithatta meg újra a Gönczi Galériát. Köztük két tagtársunk – Schmall Rafael és Vámosi Flórián – képeit is megtekinthetik a látogatók.

Vizuális és fotografikus észlelők találkozása - Fotó: Ágoston Zsolt
Vizuális és fotografikus észlelők találkozása – Fotó: Szalontai Tibor

A következőkben pár képpel adjuk vissza a kiállítás és megnyitója hangulatát. A kiállítás megtekintését mindenkinek ajánljuk!

Fotó: Ágoston Zsolt
Fotó: Ágoston Zsolt

 

Fotó: Ágoston Zsolt
Fotó: Ágoston Zsolt

 

Fotó: Ágoston Zsolt
Fotó: Ágoston Zsolt

 

Fotó: Ágoston Zsolt
Fotó: Ágoston Zsolt

 

Fotó_ Ágoston Zsolt
Fotó: Ágoston Zsolt