VCSE - Ezz az, ami Bánfalvi Péterre oly' sok jupiterév alatt jellemző volt mindig is, és még ma is (és reméljük sokáig): rengeteg embernek mutatta meg a Holdat egy 100/1000-es távcsővel - Fotó: Csizmadia Szilárd (2013. április 15., Zalaegerszeg)
VCSE – Ez az, ami Bánfalvi Péterre oly’ sok jupiterév alatt jellemző volt mindig is, és még ma is (és reméljük sokáig): rengeteg embernek mutatta meg a Holdat egy 100/1000-es távcsővel – Fotó: Csizmadia Szilárd (2013. április 15., Zalaegerszeg)

 

Bánfalvi Péter zalaegerszegi amatőrcsillagász, nyugalmazott iskolaigazgató, matematika-fizika-számítástechnika szakos tanár. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Öveges József Egyesülete elnöke, a Vega Csillagászati Egyesület elnökségi tagja, Hettyei-díjas. (Valamikor a Csillagászat Baráti Köre vezetőségi tagja is volt.) Kb. 50 éve tart már járdacsillagászatot (eredeti nevén: távcsöves bemutatókat), 2019-ig évente 30-60 alkalommal – 2020-ban az ismert járványügyi korlátozások miatt csak féltucatszor. De tervezi a visszatérést ehhez a tevékenységéhez. Talán Péternek a mára már Zalában legendává vált 100/1000-es Zeiss AS-refraktorral tartott távcsöves bemutatói és Juhász Tibor csillagászati szakkörei és Albireo-lapja alapozták meg az évtizedek alatt az itteni aktív amatőrcsillagászati életet, amiből több hivatásos csillagász is kikerült már.
Péter ezenkívül lelkes ismeretterjesztő is, rengeteg szakkört és nagyközönségnek szóló alapfokú előadást tartott a most már több, mint négy jupiterkeringésnyi idő alatt, amióta első csillagászati ismeretterjesztő tevékenységét végezte. Számtalan interjút adott a helyi médiának. A modern eszközöket ugyanúgy használja, mint bármelyik fiatal.

VCSE - Péter nem ma kezdte a bemutatókat. Újságfelvétel 1977 körülről - Mizser Attila szívességéből
VCSE – Péter nem ma kezdte a bemutatókat. Újságfelvétel 1977 körülről – Mizser Attila szívességéből
Péter kertjében áll a VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálója. Az első VCSE-s észlelőhétvégék az ő zalalövői birtokán voltak. Ennek olyan nagy volt a sikere, hogy kinőttük a kicsi faházát…
Akkoriban olyan neves amatőrcsillagászok jártak a zalaegerszegi csillagvizsgálóba, mint Horváth Tibor (ő a szakkörbe is – lásd lentebb -, jelenleg az MCSE elnökségi tagja) és Tuboly Vince (ők hozták létre a hegyhátsáli csillagvizsgálót, amely körül igen sokan tevékenykednek ma is, pl. Hegyi Norbert is), vagy az akkor Zalaegerszegen katonáskodó Mizser Attila. (A csillagvizsgáló létrehozásában fontos szerepet jétszott Csarnai Zoltán zalaegerszegi amatőrcsillagász, optikus. A 30 cm-es Kulin-féle Newton-távcső még az 1960-as években került Zalaeerszegre.)
Péter az 1980-as évek elején csillagászati szakkört is tartott.  A szakköri tagok, ha minden foglalkozáson részt vettek, mástól függetlenül ötöst kaptak év végén fizikából. Ez népszerű dolog volt, ezért, és a csillagászati ismeretterjesztés kedvéért Péter ezt másoknak is kijárta tanár kollégáinál. Nem csoda, hogy egy időben 500 szakköröse volt… Emiatt hetente többször tartott foglalkozásokat, hogy a létszámot megossza.
Sajnos, az 1980-as évek közepétől átmenetileg nem tanárként dolgozott, így a szakkör megszűnt.
Vele készítettek egy kétrészes interjút a zalalövői városi TV-ben, aminek első része itt tekinthető meg 31 perc 30 másodperctől kezdve:
 
Az első 1-2 perc szól a tanári pályafutásáról (megszívlelendő gondolatokkal és hozzáállással), a többi csillagászat. Tanárként azért nem kellett sokat fegyelmeznie, mert diákjainak azt mondta: csak annyi tiszteletet várok el Tőled, amennyit én adok Neked. Ennek nem csak a tanár-diák viszonylatban, hanem minden emberi és üzleti, politikai stb. kapcsolatban így kellene lennie. Az interjúban a VCSE is előkerül, név nélkül, de jól beazonosíthatóan többeteket is emleget benne (név szerint pedig a VCSE elnökét is megnevezi). Szerintünk érdemes megnézni, igen jól beszélt! Szó esik benne amatőrcsillagászati pályafutásának kezdeteiről, a meteorkamerájáról, a kertjében lévő egyesületi csillagvizsgálóról, a távcsöves bemutatóiról, és arról, hogy hány ezer embernek tartott az évtizedek alatt csillagászati ismeretterjesztést: főleg járdacsillagászatot, de más módon is. Tulajdonképpen ennek az interjúnak egy jó része szintén csillagászati ismeretterjesztés.

Az interjú második része itt tekinthető meg 32:31-től kezdve:

Péter az évtizedek alatt segítőkhöz jutott. Itt már sokakkal együtt mutatja be az egyik Merkúr-átvonulást 2016-ben:
VCSE - Merkúr-átvonulás bemutatása 2019-ben
VCSE – Merkúr-átvonulás bemutatása 2016-ban