A Csillagászat napja évente kétszer: egy tavaszi és egy őszi első negyed-beli holdfázishoz közeli rendezvény, amit világszerte megtartanak. A Vega Csillagászati Egyesület és a TIT Öveges József Egyesület szervezésében a „Csillagászat Napja” zalaegerszegi programja a 2020. évi őszi Csillagászat Napján – tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre – ezúttal egy online távcsöves bemutató lesz 2020. szeptember 26-án (szombat) este 19:00 órai kezdettel (nyári időszámítás szerint). A VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójából fogjuk a Holdat és más égi objektumokat (néhány fényesebb mélyeget) megfigyelni derült idő esetén, és a távcső által adott képet kivetítjük az interneten. Borult idő esetén csillagászati ismeretterjesztő, online közvetített előadásra kerül sor. Az előadó és az előadás címe: Dr. Csizmadia Szilárd csillagász: A vénuszi élet lehetőségéről.

VCSE - 250/1200-as Newton, a távészleléshez és online bemutatóhoz használt műszer
VCSE – 250/1200-as Newton, a távészleléshez és online bemutatóhoz használt műszer

Az Egyesület tagjai – 100 főig – a tagtársaknak kiküldött zoom-linken vehetnek részt, mindenki más részére pedig a www.galileowebcast.hu oldalon, illetve a Galileowebcast facebook-oldalán közvetítjük az égitestek látványát. Szakszerű magyarázatot adnak Bánfalvi Péter nyugd. tanár-igazgató és Dr. Csizmadia Szilárd csillagász, valamint az Egyesület jelenlévő tagjai. A részvétel ingyenes!

Ez az este, 2020. szeptember 26. egyben Nemzetközi Hold-észlelő Éjszaka (is (International “Observe the Moon” Night). A mi rendezvényünk a NASA ezen oldalán regisztrálva van. Ez a rendezvény a szeptemberi vagy az októberi első negyedhez közeli időpontban kerül sorra, és célja a Hold szerelmeseinek, észlelőinek, Holdra kíváncsiaknak az összegyűjtése, és hogy együtt, közösen nézzék és mutassák meg egymásnak a Holdat. Egyben lehetőséget kínál arra, hogy a Hold felszínalakzatairól, magáról a Holdról szakszerű magyarázat közepette többet megtudjunk és tanuljunk. A rendezvénybe belefér a távcsöves bemutatás, ismeretterjesztés, a holdi alakzatok rajzolása és fotózása, észlelése is. Kérjük fotós tagtársainkat, fotózzák ezen az estén a Holdat és képeiket küldjék be, illetve aki szeret rajzolni, készítsen rajzokat a Holdról és küldje be a VCSE-nek! Az összegyűlt anyagot galériaszerűen állítjuk ki honlapunkon. Ne feledjük, a Hold a hozzánk legközelebbi égitest!