A következő időszakban az alábbi bemutatókat tartjuk:

október 9. Budapest, 10:00 óra: “A Világegyetem hétköznapi csodái” – ismeretterjesztő beszélgetés Bencze Balázs vezetésével KF&T Galéria, (1114 Budapest, Kosztolányi Dezső tér 11.) Az előadás során Galilei és Newton távcsöveinek másolatai a helyszínen kipróbálhatók, megtekinthetők, összevethetők egy mai kistávcső lehetőségeivel.

október 9. Budapest, 19:00 órától: kizárólag derült idő esetén távcsöves bemutató, járdacsillagászat a Feneketlen-tó (a Bocskai út felőli rész, Kosztolányi tér) mellett, Bencze Balázs vezetésével (150/1200-as Dobson és/vagy egy 70/900-as Celestron): Jupiter, Szaturnusz. Borult időjárás eseténa  program elmarad!

október 9., online: nyilvános online nyilthalmaz-észlelés, 19-20 óra (ld. lentebb)

október 11. Zalaegerszeg, 18:00-tól: Apáczai ÁMK-nál Hold-bemutató, kizárólag derült idő esetén. Ugyancsak távcsővégre kerülhet a Vénusz, a Jupiter és a Szaturnusz (Bánfalvi Péter vezetésével).

október 15. Kávás, 18 óra: Utazás a Naprendszerben és azon is túl címmel diaképes előadás Káváson (Közösségi Ház) a csillagászati környezetünk bemutatására. Azt követően távcsöves bemutató. (Bánfalvi Péter vezetésével).

október 16. Pusztaszentlászló, 19:30-tól: az Újhegyi Kilátó mellett csillagászati bemutató a Vega Csillagászati Egyesület tagjai közreműködésével

október 18., online: MCSE Zalaegerszegi Csoport zártkörű online gyűlése és online holdészlelés, 19-20 óra.

 

A Csillagászat napja évente kétszer: egy tavaszi és egy őszi első negyed-beli holdfázishoz közeli rendezvény, amit világszerte megtartanak. A Vega Csillagászati Egyesület és a TIT Öveges József Egyesület szervezésében a „Csillagászat Napja” zalaegerszegi programja a 2021. évi őszi Csillagászat Napján ezúttal egy online távcsöves bemutató lesz 2021. október 9-én (szombat) este 20:15 órai kezdettel (nyári időszámítás szerint). A VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójából néhány fényesebb mélyeget fogunk megfigyelni kizárólag derült idő esetén, és a távcső által adott képet kivetítjük az interneten. Borult idő esetén a rendezvény elmarad! A közvetítés linkjét szombaton tesszük itt közzé, kérjük, látogassatok vissza aznap ide további információkért. A közvetítés linkje (zoom-belépés szükséges, a részvétel 100 főre limitált): https://us06web.zoom.us/j/82721773370 (Meeting-ID: 827 2177 3370).
VCSE - 250/1200-as Newton, a távészleléshez és online bemutatóhoz használt műszer

VCSE – 250/1200-as Newton, a távészleléshez és online bemutatóhoz használt műszer

Ez az este, 2021. október 9-e egyben Nemzetközi Hold-észlelő Éjszaka is (International “Observe the Moon” Night). Ez a rendezvény a szeptemberi vagy az októberi első negyedhez közeli időpontban kerül sorra, és célja a Hold szerelmeseinek, észlelőinek, Holdra kíváncsiaknak az összegyűjtése, és hogy együtt, közösen nézzék és mutassák meg egymásnak a Holdat. Egyben lehetőséget kínál arra, hogy a Hold felszínalakzatairól, magáról a Holdról szakszerű magyarázat közepette többet megtudjunk és tanuljunk. A rendezvénybe belefér a távcsöves bemutatás, ismeretterjesztés, a holdi alakzatok rajzolása és fotózása, észlelése is. Kérjük fotós tagtársainkat, fotózzák ezen az estén a Holdat és képeiket küldjék be, illetve aki szeret rajzolni, készítsen rajzokat a Holdról és küldje be a VCSE-nek! Az összegyűlt anyagot galériaszerűen állítjuk ki honlapunkon. Ne feledjük, a Hold a hozzánk legközelebbi égitest!