VCSE - Égboltorgia - Forrás: Schmall Rafael
VCSE – Égboltorgia – Forrás: Schmall Rafael

 

Égboltorgia – Schmall Rafael készítette a képet. A képnek ezt a címet Csizmadia Szilárd adta: Égboltorgia. 2021 szeptemberében készült, Trahüttenből, a VCSE 2021. évi ausztriai észlelőhétvégéjén. Az eredeti képet elforgattuk 90 fokkal. A panorámaképen így az észlelők távcsövei látszanak alul, feljebb a Tejút, az M31 = Androméda-köd jobbra, a Nagy Nyári háromszög (Altair-Vega-Deneb). A kép alján a sok asztrofotós távcső között megbúvik Vámosi Flórián 40 cm-es, GoTo-s Dobsonja is.

VCSE - Néhény csillagkép és mélyég-objektum a képen - Forrás: Schmall Rafael
VCSE – Néhány csillagkép és mélyég-objektum a képen – Forrás: Schmall Rafael

Legfelül feltűnik a néhány helyben sátorozó osztrák résztvevő is. Az eseményről részletesebb beszámolóval és több képpel később jelentkezünk. Úgy kell a képet értelmezni, hogy az ember elkezdi az északkeleti horizonttól nézni a Tejutat, és ahogy forgatja a fejét az ég tetején (zeniten) át egészen a délnyugati horizontig, ezt láthatta volna, ha szeme olyan érzékeny lenne, mint a fényképezőgép detektora.

Nemcsak a Tejút sávja és benne számos sűrűbb csillagmező (Tejút-folt), de sok fényes, rózsaszínes ködösség és rengeteg, nagyon érdekesen elhelyezkedő sötétköd is látszik a képen. Érdemes nagyban, részleteiben bámulni a képet!

Fontos megjegyezni, hogy az északkeleti irányban a fényszennyezést Deutschlandsberg települése szolgáltatja. Ez a kora esti órákban zavaró arrafelé, azonban éjfélfelé és hajnali kettőkör visszavesznek a fényerőből, és így a horizontközeli fényszennyezésből is.

Képleírás (Schmall Rafael)

A VCSE 2021. évi ausztriai észlelőhétvége első estéje a fátyolfelhők ellenére egy nagyon mély égboltot produkált. Noha kicsit korán, de elkészítettem a faltól-falig panorámát a sok további projekt előtt. Az egyenlítőt ebben az esetben a Tejút sávja alkotja.

Távcső: Samyang 24/1.4

Időpont: 2021-09-09

Helyszín: Trahütten, Koralpenblick

Átlátszóság: 5

Nyugodtság: 8

Kamera: Canon EOS 6D

Mechanika: Skywatcher Star Adventurer mechanikafej

Expozíciós adatok: 9×75 sec, ISO3200, f/4, 24 mm