Hévízen a Pokróc Fesztivál gondolata a 2021. évi Perseida-maximum idején született meg a Hévízi Vállalkozók Egyesülete tagjai között. A tavalyi közös hullócsillag-megfigyelés ihlette a gondolatot, hogy évente rendeznek erre egy rendezvényt. Az idei első Pokróc Fesztiválra vendégelőadónak meghívták Farkas Bertalant, Magyarország első űrhajósát és – Farkas Bertalan javaslatára – a Vega Csillagászati Egyesületet kérték fel a szakértő „idegenvezetésre” a csillagos ég alatt.

VCSE – Hévízen készültünk a távcsöves bemutatóra – Fotó: Vizsi Csaba, 2022. augusztus 12., Hévíz

A fesztivál több volt, mint közös csillagnézés: piknik, relaxációs gyakorlat, interaktív beszélgetés Farkas Bertalannal, csillagászati előadás és távcsöves bemutató is a program része volt.

Már fél 6 körül gyülekeztek a résztvevők, pokrócokkal, matracokkal, kempingszékekkel a hévízi Egregyi Múzeum kertjében. Ekkor kezdtük el felállítani a távcsöveket, vetítővásznakat. A büfé már kitelepült, és a Hévízi Vállalkozók Egyesülete felállított egy pódiumot is az előadásokhoz, a DJ-pult összeszerelése is elkészült. A korán érkezők a Napot foltokkal együtt is megcsodálhatták szűrőn keresztül.

VCSE – Napfoltokat figyel meg egy kisfiú, Jandó Attila 130/1000 Newton távcsövével – Fotó: Jandó Attila, 2022. augusztus 12., Hévíz

A Vega Csillagászati Egyesület hét távcsővel érkezett: Lampért-Csáki Marianna és Lampért Dénes egy 200/1200 Dobson, Császár Kornél szintén 200/1200 Dobson, Vizsi Csaba és Vizsi Emília a VCSE 150/1200 Dobson távcsövét hozta el. Péter Attila 200/1000 Dobson távcsővel, Jandó Attila pedig egy 130/1000 és egy 200/1200 Dobson távcsővel érkezett. Ágoston Zsolt 72/400 apokromát refraktorának a képét kivetítette egy ASI bolygókamerán keresztül a vászonra. Távcső nélkül a VCSE-ből ott volt még Nagy Pál Gyenesdiásról, aki több vendéget is hozott magával.

VCSE – A Hold kivetítésére kész a műszer, a fesztiválozók megérkeztek. – Fotó: Ágoston Zsolt, 2022.08.12., Hévíz

A rendezvényen Mosolygó Liám meséjét hallgathatták a nézők, miközben relaxációs technikák gyakorlásával készülhettek az estére. A hallgatóság előre leadhatta a kérdéseit Farkas Bertalanhoz, melyet a szervezők jóvoltából Jandó Attila tolmácsolt az űrhajóssal való beszélgetés során. Ezúton is köszönjük a megtiszteltetést, hogy a részesei lehettünk az interjúnak is.

VCSE – Farkas Bertalan mesélt az űrutazási élményekről. A hallgatóság előre összegyűjtött kérdéseit Jandó Attila, a VCSE titkára tolmácsolta. – Fotó: Ágoston Zsolt, 2022. augusztus 12., Hévíz

A beszélgetés során Farkas Bertalan elmesélte az előzményeket, hogyan lett vadászpilóta, mennyire aggódott a családja, amikor kiválasztották űrhajósnak. Többek között megtudhattuk tőle, hogy nem a fellövés és a gyorsulás volt a legfeszültebb pillanata, hanem a start előtti 5 perc, a várakozás, hogy mikor indul a rakéta.

VCSE – Farkas Bertalan és Jandó Attila a beszélgetésre készülnek. – Fotó: Ágoston Zsolt, 2022. augusztus 12., Hévíz

Sok kérdést kapott a súlytalansággal és az űrbéli körülményekkel kapcsolatban, de a legkedvesebb emlék az volt, amikor felülről megpillantotta Magyarországot és amikor a szovjet űrhajósok vele énekelték a magyar himnuszt. Természetesen a legnagyobb élménye a hazatérés, a megérkezés volt, annak ellenére, hogy landoláskor több mint 30 g terhelés érte a kabint, de a lényeg: szerencsésen túlélték.

A beszélgetést követően Jandó Attila tartott előadást „Utazás a Naprendszerben és azon túl” címmel, melyet Bánfalvi Péter állított össze. Sajnos Péter nem tudott jelen lenni a rendezvényen, de az előzetes felvezető műsorban a Duna TV-n és az M1-en ő nyilatkozott a várható látnivalókról. (Ezek felvételét itt lehet megtekinteni.)

VCSE – Kettőscsillag-észlelés – Fotó: Vizsi Csaba, 2022. augusztus 12., Hévíz

 

VCSE – Felhőátvonulások közben volt idő a kérdések megválaszolására – Fotó: Ágoston Zsolt, 2022. augusztus 12., Hévíz

Már az előadás közben, és azt követően is a vendégek a félig borult idő ellenére megcsodálhatták a Holdat, a Jupitert, az Albireót, valamint további kettőscsillagokat, és a Tejút csillagmezőit is.

VCSE – Holdrajzolás Vizsi Emíliával – Fotó: Vizsi Csaba, 2022. augusztus 12., Hévíz

Vizsi Emília rajzos észlelésre invitálta a gyerekeket: mindenki készíthetett saját Hold-rajzot a távcső segítségével. Ez az ő eredeti kezdeményezése volt a pár nappal korábbi távcsöves bemutatón, és nagyon bevált, igazán interaktívvá tette a programot, és a résztvevők is élvezték. Így egyben egy rajznyi extra emlékkel, valamint sokkal több részletre odafigyelve térhettek haza a távcsőbe pillantók. Majd egy órás borult időszak következett, de 23 óra után ismét szakadozott a felhőzet, így a Hold és a Jupiter mellett a Szaturnuszt és holdjait is megfigyelhettük. Csillagképeket tanítottunk lézeres égbolttúra során, megnézhettük a Bagoly-halmazt, és az M13-at is.

Az eseményt végül fél egy körül zártuk, melyen becslésünk szerint mintegy 300 fő vett részt. Köszönet a VCSE-tagoknak az aktív részvételért, és köszönjük a Hévízi Vállalkozók Egyesülete meghívását. Külön köszönet illeti Vértes Erzsébet és Morvai Anikó munkáját, akiknek köszönhetően létrejött ez a fesztivál.

A rendezvényről a Zalai Hírlap is beszámolt.