VCSE - Hamuszürke fény a Holdon - Kép: Balázs Gábor
VCSE – Hamuszürke fény a Holdon – Kép: Balázs Gábor
Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS II USM-mel készült felvétel a holdsarlóról és a hamuszürke fényről 2022. február 3-án (Balázs Gábor felvétele). Helyszín: Dabas, kamera: Canon EOS 250D. Expozíciós adatok: ISO 1600 1,6 sec. Fotó: Balázs Gábor.

A Hold hamuszürke fényének észlelése (Csizmadia Szilárd):

A Föld nappali oldala a ráeső napfényt jórészt visszaveri a világűrbe. Az így szétszóródott fény eléri a Holdat is kedvező holdfázis esetén. A Hold ennek a fénynek egy részét megint csak visszatükrözi a világűrbe, a többit elnyeli. A Holdról visszatükröződött (reflektált) fény a mi szemünkbe juthat. Mivel így a Föld nappali oldala “megvilágítja” a Hold éppen felénk forduló oldalát, a Hold éjszakai oldala sem lesz teljesen sötét ilyenkor: hamuszürkén dereng a Földről érkező fény miatt. Ezt a fényt nevezik földfénynek vagy a Hold hamuszürke fényének. Legjobban az újhold körüli napokban látható, leginkább azért, mert ekkor a holdsarló kisebb területű, kevésbé fényes, és nem ragyogja túl a Hold halványka éjszakai oldalát. A földfény gyakorlatilag kb. utolsó negyedtől első negyedig látható, de a negyedekhez közel már alig-alig.

A hamuszürke fény nagyon vékony holdsarló esetén akár szabad szemmel is látható, ha a Nap már korábban lenyugodott. Még a világos, de már sötétkék égen is észre lehet venni, hogy a Holdat “valami” kerek koronggá szeretné kiegészíteni. Binokulárral, kisebb-nagyobb távcsővel ugyanúgy jól látható a földfény, mintha fotóznánk, sőt, talán jobb is a látvány vizuálisan, mert fotókon gyakran beég a holdsarló. Vizuálisan azonban a szemünk alkalmazkodik a kontrasztviszonyokhoz, így míg a fényes oldalon krátereket, tengereket láthatunk, a hamuszürke fényt is jól észlelhetjük a Hold éppen sötét oldalán.

A földfényben úszó éjszakai holdoldalon, különösen kis holdfázisnál (újholdhoz közel) nagyon könnyű észrevenni a szürke fénylés között sötét foltokként “lebegő” holdtengereket, mint a fenti képen is.

A 2022. március 2-i újhold remek alkalmat kínál a következő napokban a földfény megfigyelésére.

A Hold hamuszürke fényének megfigyeléséről részletesen írtunk itt, ahová észlelőlapot és a témáról szóló további írásokra utaló cikklistát is feltöltöttünk. Ha valaki az ott közöltek alapján megfigyelné a Hold hamuszürke fényének jelenségét, akkor a www.eszleles.hu-ra a “Hold” szekcióba kérjük feltölteni a megfigyelést.