A mai kép a (az APOD-ról) “Hanny objektuma”. Ez egy hatalmas, Tejútrendszer-méretű, zöldes fényben világító felhő az IC 2497 spirálgalaxis közelében.

 

VCSE - Mai kép -
VCSE – Mai kép – “Hanny objektuma”

 

A felhőben csillag ismeretünk szerint nincs, zöldes színét pedig a benne lévő ionizált (tehát magas hőmérsékletű) oxigén adja. A felvételt a HST készítette. Mind a különös, hatalmas felhő, mind a spirálgalaxis a Leo Minor csillagképben látszik, kb. 650 millió fényév távolságban vannak. A különös felhőt egy holland amatőrcsillagász fedezte fel (a rengeteg újabban készült csillagászati felvételt a néhány ezer csillagász nem tudja átnézni különös új objektumok után, ezért amatőröket is bevonnak. Aki érdeklődik ilyesmi iránt, írjon nekem e-mailt, és elmagyarázom, hogyan lehet ilyenben részt venni – igazán könnyű. De a Galaxy Zoo projektet is meg lehet keresni közvetlenül, némi google vagy más kereső segítségével.) Ma úgy gondolják, hogy az IC 2497 belsejében lévő fekete lyuk valaha kvazárként működött, és ennek erős fénye megvilágítja ezt a felhőz, amely pedig a galaxisból szakadt le a kvazár hatására. A kvazár működése abbamaradt már, és ma már csak a galaxist látjuk, és a belőle leszakadt vagy a kvazár által kidobott felhő pedig haloványan fénylik még.

A hatalmas felhőben elindult már a csillagkeletkezés (a sárgás régió a zöld felhőben). Vagyis: egy új galaxis születésének vagyunk szemtanúi. Persze, mindez 650 millió éve történik, annyi idő alatt ér ide a fénye…