A Hickson 44 jelű kompakt galaxiscsoport - Fotó: Ágoston Zsolt
A Hickson 44 jelű kompakt galaxiscsoport – Fotó: Ágoston Zsolt

2022. április 29-én, a VCSE észlelőhétvégéjén készült felvételem a Hickson 44 kompakt galaxishalmazról. Az észlelőhétvégén jó hangulat volt, a szabadban kellemes hőmérséklettel. Fotózás közben volt lehetőségünk vizuális észlelésekre is. Éjfél után volt némi felhőátvonulás foltokban, az ég minősége is változó volt.

Paul Hickson kanadai csillagász katalogizálta a galaxishalmazt, a 100 kompakt galaxishalmazt összefoglaló katalógusában, melyet 1982-ben véglegesített. Négy tagból áll, a jellegzetes porsávokkal tagolt NGC 3190-ből, az “S” alakú NGC 3189 galaxisból, az elliptikus és fényes NGC 3193-ból, továbbá a kisebb spirális NGC 3185-ből.

A Hickson-féle galaxiskatalógusról és a róla elnevezett kompakt galaxishalmaz-típusról bővebben Csizmadia Szilárd írt itt.

A Hickson Compact Group (HCG), vagyis a Hickson-féle kompakt galaxiscsoportok gyűjteményét – amelyben 100 galaxishalmazt találhatunk – Paul Hickson publikálta 1982-ben. A leghíresebb a HCG 92, azaz a Stephan’s Quintet. Hickson szerint a legtöbb ilyen kompakt galaxiscsoportban a galaxisok különleges formájúak és mozgásúak, rádió- és infravörös tartományban sugároznak, aktív a magjuk, nagy mennyiségű diffúz gázt tartalmaznak, és a sötét anyag uralja őket. Az erős kölcsönhatások eredményeként az összeolvadás várhatóan a csoport végső pusztulásához vezet majd, viszont kialakul egy nagyméretű, talán elliptikus típusú galaxis. A Hickson-féle kompakt galaxiscsoportokról bővebben Csizmadia Szilárd beszélt ebben az előadásában:

 https://www.youtube.com/watch?v=2xeLPBQQH0w, 33:05 óra:perctől.

A halmaz 80 millió fényévre van tőlünk. Az egyes galaxisokat eltorzította a többi tag gravitációja, jelenleg is az összeolvadás fázisában vannak, idővel egyetlen nagy csillagvárossá állnak össze.

A kép hátterében számos távolabbi, halványabb galaxis is megfigyelhető.

Távcső: 200/800 Newton (Skywatcher)
Időpont: 2022-04-29
Helyszín: Dobronhegy-Balázsfa
Kamera: ASI 294MC PRO
Mechanika: HEQ5 GoTo
Expozíciós adatok: 65×180 s, Gain150