Makár Dávid szíbes holdfelvétele. LZOS MC-MTO-11CA 1000mm f/10, 2022. november 7., Zalaegerszeg, ZWO ASI-120MC, Skywatcher Star Adventurer 2i. 6 paneles mozaik és panelenként 500 kép lett átlagolva PIPP/AS3 programokkal, végül Photoshopban szaturálta és élesítette.
Makár Dávid színes holdfelvétele. LZOS MC-MTO-11CA 1000 mm f/10, 2022. november 7., Zalaegerszeg, ZWO ASI-120MC, Skywatcher Star Adventurer 2i. 6 paneles mozaik és panelenként 500 kép lett átlagolva PIPP/AS3 programokkal, végül Photoshopban szaturálta és élesítette.

 

Fröhlich Viktória rajza az Endymion nevű holdkráterről:
Fröhlich Viktória rajza az Endymion nevű holdkráterről: “Sokat kellett várnom, míg végre egy komoly rajzot is megengedő, hosszabb derült szakaszt kifogtam. Amikor viszont végre kiderült, tökéletes lett a binokulár teszteléséhez. Az Endymion mindig vonzza a tekintetem: nagy, változatos a táj, rengeteg különböző, apró részlet megfigyelhető, és minden holdfáziskor merőben más arcát mutatja. Külön érdekes volt felemás szűrőpárral nézni, szerintem előnyére vált. A kráter kerek, határozott vonalaival szinte fiatalos megjelenésű. Mögötte kibukkannak egy hátsó kráter falai, hegyei, melyek leginkább egy fogsorra hasonlítanak. A keleti oldal dűlői változatosak, a szürke legkülönbözőbb árnyalatait mutatják. A nyugati kráterfal törmelékes.” Celestron Skymaster 20×80 binokulár, 2022. aug. 14., Pápa. Átlátszóság: 3. Nyugodtság: 8. Szűrők: #80A (bal szem), ND.6 (jobb szem).

 

Csizmadia Szilárdtól kölcsönkapott 127/1500-as Makszutov-Cassegrain távcsővel (EQM-35 mechanikán) készítette ezt a képet Ágoston Zsolt:
Csizmadia Szilárdtól kölcsönkapott 127/1500-as Makszutov-Cassegrain távcsővel (EQM-35 mechanikán) készítette ezt a képet Ágoston Zsolt: “Egy kölcsönadott Makszutov-távcsővel készült kép a 95%-os fázisú Holdról. A képet az erkélyemre kitelepülve készítettem.” 2022. október 7., Zalaegerszeg, ASI294MC PRO, 360×10 ms, Gain145.

 

Ugyanazzal a távcsővel, az előző képnél közölt beállításokkal készült ez a színekben túlhúzott kép, hogy a Hold színeit látni lehessen.
Ugyanazzal a távcsővel, az előző képnél közölt beállításokkal készült ez a színekben túlhúzott kép, hogy a Hold színeit látni lehessen. Készítője Ágoston Zsolt. A kép bal oldalán egy fényes, pici, világoskék kráterbelsővel feltűnő becsapódásnyomot látunk. Ez az Aristarchus kráter, amelynek valóban ilyen világoskékes színe van, ha a kontrasztviszonyok megengednék, hogy szemünkkel színeket lássunk a Holdon. A színek – akárcsak Makár Dávid képén – úgy jönnek elő, hogy a felvétel színtelítettségét a kép átskálázásával meg kell növelni. Az Aristarchus-kráter híres a TLP-iről (Transient Lunar Phenomena): ez kigőzölgéseket, gázkitöréseket, hirtelen felfényesedéseket jelent. Több, mint 120 ilyet figyeltek már meg az Aristarchus-ban 1821-től kezdve. Az Aristarchus rendkívül fényes kráter, szinte fehéren ragyogó belsejű a távcsőben és a fekete-fehér képeken, de azokon a színeseken is, ahol nincsenek a színek túlhúzva. Az Aristarchus fiatal kráternek számít, csak kb. 450 millió évvel ezelőtt keletkezett egy becsapódás nyomán. Az eltelt idő alatt a napszél és a kozmikus sugárzás még nem sötétítette el és erodálta eléggé a kráter anyagát, ezért látszik ezeken a félig-meddig túlszínezett képeken világoskéknek.  A kráter anyaga fontos tényező abban, hogy miért látszik a kráterbelső nagyon fényesnek és túlhúzott színes képeken szinte világoskéknek vagy elektronkéknek. Anortozit is található ott.