2022. augusztus 2-án este a Vas megyei Jákon járdacsillagászat volt a település nyugati szélén. Teljesen sík területen, a szántóföldek közötti észak-déli tájolású kövesúton gyülekeztek az érdeklődők 20 órától 21 óráig. Nagyrészt helyiek, fiatalok, családok, sok gyermekkel. Egyszerre 80-90 fő volt itt, összesen 100-120 részvevő jelent meg a járda nélküli járdacsillagászaton.

VCSE - Járda nélküli járdacsillagászat Jákon - Fotó: Keszthelyi Sándor
VCSE – Járda nélküli járdacsillagászat Jákon – Fotó: Keszthelyi Sándor

A fő látnivaló az öt napos Hold volt. 21 óra után délkeleten felkelt a Szaturnusz. Lassan előjöttek a fényesebb csillagok: Antares, Arcturus, Vega, Deneb, Altair, Polaris, Spica, legalul a Capella. Majd a látványosabb csillagképek: Skorpió, Nyilas, Nagy Medve, Kis Medve, Ökörhajcsár, Északi Korona, Lant, Sas, Hattyú, Delfin, Herkules, Pegazus, Perseus, és így tovább.

VCSE - Járda nélküli járdacsillagászat Jákon. Aképen Jandó Attila mutat be, mögötte Sragner Márta figyel - Fotó: Keszthelyi Sándor
VCSE – Járda nélküli járdacsillagászat Jákon. A képen Jandó Attila mutatja be a Holdat, mögötte Sragner Márta figyel – Fotó: Keszthelyi Sándor

Lampért-Csáki Marianna, a jáki általános iskola földrajztanára és a VCSE szervezte az egészet. Jandó Attila, Keszthelyi Sándor, Keszthelyiné Sragner Márta, Lampért Dénes, Lampért-Csáki Marianna mutatta zöld színű lézerpálcákkal a látnivalókat. Távcsövek voltak: egy 20 cm-es tükrös, egy 15 cm-es (13 cm-re blendézett) tükrös és egy 10 cm-es lencsés.

VCSE – Lampért-Csáki Marianna 3D hologramos bolygómodellel ismertette meg a gyerekeket, amíg borult idő volt.

Az ég nem volt felhőtlen, de az ég fele vagy harmada mindig derült volt és ott tisztán látszott. 22 óra után a Tejút sávja is előjött. Azután már látványosabb kettőscsillagokat is láthattak a távcsövekbe nézők.

Később az Androméda-galaxis, M81 és M82 galaxisok, Bagoly-halmaz, Súlyzó-köd, Lyra-gyűrűsköd került a látómezőkbe. Nagyon sok volt a repülőgép, kisebb számú a műhold. Hullócsillagokat is láttak egyesek, de csak nyolcat-tízet.

Felhőcsíkok között nyugodott a Hold. 22:40-kor a keleti ég legalján megjelent a Jupiter. Ahogyan feljebb jött, látszott a lapult korongja, némi csíkozással. Három holdja is szépen mutatkozott az egyik oldalán.

Közben és utána sokféle csillagászati kérdés jött elő: törpebolygók, kisbolygók, exobolygók, élet más bolygókon, Mars-kutatás és utazás a Marsra.

23 óra után már hazaindult a tömeg. 23:45-kor zárult a jó hangulatú és sok ismeretet adó rendezvény.

Lampért-Csáki Marianna és Lampért Dénes megjegyzése: Fekete Eszter hathatós közreműködése is kellett, hogy ilyen sikeres legyen a bemutató. Nagy köszönet érte. Várakozásainkat felülmúlta a létszám. Nekünk is legalább akkora öröm volt a rendezvény, mint azoknak a gyerekeknek, felnőtteknek, akik az általunk bemutatott objektumokat megnézték. Az arcokon megjelenő örömért és az őszinte rácsodálkozás hangjaiért érdemes csinálni.

 

Esti kalandra csábít az augusztusi égbolt. A világűr illatába is beleszippanthatnak. = Vas Népe 67. 2022. júl. 21. 168. sz. p. 16. Ják. A nyári égbolt megismerésére hívják helyi amatőrcsillagászok és a Vega Csillagászati Egyesület a jákiakat, akiknek a programon nemcsak a csillagképek elhelyezkedését, de különböző kőzeteket, az univerzum hologramos képét és a világűr illatát is bemutatják. Aug. 2-án, kedden 21 órától kezdődik a program a jáki lőtértől az őrs felé kivezető úton. A távcsövekkel a Holdat is bemutatják.