VCSE Illancsi Észlelőhétvége

2023. június 17-18. (szombat-vasárnap)

Helyszín: Illancs, a Bajai Obszervatórium Alapítvány észlelőbázisa (Bács-Kiskun vármegye)

Szervező:

Vega Csillagászati Egyesület (VCSE)

Bajai Obszervatórium Alapítvány

Hegedüs Tibor, Szalontai Tibor, Vizsi Csaba

Szeretettel hívjuk meg tagtársainkat és a közelben-távolban élő más barátainkat idei nyári észlelőhétvégénkre!

VCSE - A Bajai Obszervatórium Alapítvány Illancsi Észlelőbázisán lévő torony és távcsőkupola képe, az észlelőhétvége helyszíne - Fotó: Vizsi Csaba
VCSE – A Bajai Obszervatórium Alapítvány Illancsi Észlelőbázisán lévő torony és távcsőkupola képe, az észlelőhétvége helyszíne – Fotó: Vizsi Csaba

Illancson az égbolt sötét, a rövid és nyári napfordulóhoz közeli éjszaka ellenére is jó benyomásokat szerezhetünk majd róla.

Az Illancsra való odatalálást segítő információkat itt közöljük a résztvevőkkel:

Alapvetően Baja/Szeged környékére kell menni, az Illancsi Észlelőbázis a Baja-Szeged közötti műútról lesz megközelíthető aztán.

A mostani találkozó programja (időjárástól függően változás lehet benne):

2023. június 17. (szombat): utazás, megérkezés, távcsövek felállítása, szállásfoglalás, vacsora, derült idő esetén észlelés, borult idő esetén konzultációk, kötetlen beszélgetés, játék. A vacsora Hegedüs Tibor által készített bográcsétel lesz (hogy milyen, azt később pontosítjuk). Szombaton érkezéskor a csátaljai meteorit megtekintésére lehet jelentkezni az Illancsra való kiutazás előtt.

2023. június 18. (vasárnap): délelőtt ébredés, reggeli után Hegedüs Tibor köszöntése (születésnapos lesz!). 10 óra körül indulás, 13:00 körül Balatonfűzfő térségében valahol közös ebéd (önköltséges, később lefoglalandó helyszínen), 14 óra körül érkezés a Balaton Csillagvizsgálóba Balatonfűzfőn, ahol Kocsis Antal fogad minket és körbevezet a csillagdában.

Étkezéseiről – a szombat esti vacsora kivételével – mindenki maga gondoskodik önköltséges, saját szervezésű formában.

A képen balra az észlelőhétvégén is ott lévő 46 cm-es Dobson-távcső. Ha jó idő lesz, ez a műszer is ott lesz. (VEGA ’22 nyári táboron készített kép)

A saját távcsöveken és asztrofotós felszerelésen túl több közösségi távcső is jelen lesz, pl. a 46 cm nyílású, 190 cm fókuszú VCSE-Dobson, de több más nagy és kicsi távcső is jelen lesz; így akinek nincs saját műszere, az is észlelhet. Természetesen egymás távcsövébe is bele lehet nézni.

JELENTKEZÉS, REGISZTRÁCIÓ

A rendezvényen bárki részt vehet, de a részvétel a hely befogadóképessége miatt regisztrációhoz van kötve! Regisztrálni itt lehet.

Áramellátás megoldott.
Zuhanyzó, WC.
A hűtőt lehet használni.
Ágynemű nincs, kérjük, hozzatok magatokkal hálózsákot.
Összesen 14 főnek van hely a részvételre Baján kívülről – a többi hely a bajai amatőrcsillagászoknak van fenntartva.
Törölközőt mindenki hozzon!

RÉSZVÉTELI DÍJ

A részvétel ingyenes.

Hosszabbítókat visz a VCSE (2×25 méter és egy hatos elosztó a végére), de jó, ha más is tud hozni.

Mindenkit szeretettel várunk!