VCSE Májusi Észlelőhétvége

2023. május 19-21. (péntek-vasárnap)

Helyszín: Őrimagyarósd, Napfény Ifjúsági Tábor (Vas megye)

Szervező:

Vega Csillagászati Egyesület (VCSE)

és

MCSE Zalaegerszegi Csoportja

és

TIT Öveges Egyesület

Vizsi Csaba, Jandó Attila, Csizmadia Szilárd

Szeretettel hívjuk meg tagtársainkat és a közelben-távolban élő más barátainkat idei késő tavaszi észlelőhétvégénkre!

VCSE – Soós Patrícia rajza a Leo-triplett három galaxisáról (M65, M66, NGC 3628) 200/1200-as Dobson-távcsővel készült egy TUTY-észlelőhétvégén

A mostani találkozó programja (időjárástól függően változás lehet benne):

2023. május 19. (péntek): megérkezés, távcsövek felállítása, vacsora, derült idő esetén észlelés, borult idő esetén konzultációk, kötetlen beszélgetés, játék.

2023. május 20. (szombat): délelőtt ébredés, reggeli után, ebéd előtt: a kávási csillagvizsgáló(k) és a főépület közös tervezése. Délután gyalogos kirándulás az őrimagyarósdi földvár-maradványokhoz és a tanösvényen. Du. 5-6 óra között: a nyári tábor, a pályázati tervek és az ERASMUS-projekttalálkozó programjának tervezése. Utána vacsora, derült idő esetén észlelés, borult idő esetén konzultációk, kötetlen beszélgetés, játék.

2023. május 21. (vasárnap): elpakolás, búcsúzás, távozás, hazautazás.

Étkezéseiről mindenki maga gondoskodik önköltséges, saját szervezésű formában.

A képen balra az észlelőhétvégén is ott lévő 46 cm-es Dobson-távcső. (A VEGA ’22 nyári táboron készített kép)

A saját távcsöveken és asztrofotós felszerelésen túl több közösségi távcső is jelen lesz, pl. a 46 cm nyílású, 190 cm fókuszú VCSE-Dobson, de több más nagy és kicsi távcső is jelen lesz; így akinek nincs saját műszere, az is észlelhet. Természetesen egymás távcsövébe is bele lehet nézni.

JELENTKEZÉS, REGISZTRÁCIÓ

A rendezvényen bárki részt vehet, de a részvétel a hely befogadóképessége miatt regisztrációhoz van kötve! Regisztrálni itt lehet.

Áramellátás megoldott.
Zuhanyzó, WC a nyitott közlekedőfolyosó végén van.
Hűtőt, konyhát lehet használni.
Ágynemű kérésre van (felárral).
Összesen 40 főnek van hely 8-10 ágyas szobákban.
Törölközőt mindenki hozzon!

RÉSZVÉTELI DÍJ ÉS EGYESÜLETI TÁMOGATÁS

A részvétel VCSE-tagoknak és családtagjaiknak 3000.- Ft/fő/éjszaka + 500.- Ft ágynemű-használati díj, ha kérsz helyi ágyneműt és nem hálózsákot hozol.
Másoknak a részvételi díj 4500.- Ft/fő/éjszaka + 500.- Ft ágynemű-használati díj, ha kérsz helyi ágyneműt és nem hálózsákot hozol.
A részvételi díjat a helyszínen, készpénzben lehet rendezni, vagy az észlelőhétvége előtt el lehet utalni a VCSE 75500258-10819342-00000000 számú bankszámlaszámára (f. év máj. 18-ig beérkezően).
Az észlelőhétvége alatt a VCSE 46 cm-es Dobson-távcsövével (méretei: 458/1900) szintén lehet észlelni, amennyiben derült lesz. A távcső a VEGA ’20 nyári tábor óta rendelkezik EQ-platformmal, mely mintegy 70 percig a látómezőben tartja az objektumot, ezzel is segítve a vizuális észlelést.

Hosszabbítókat visz a VCSE (2×25 méter és egy hatos elosztó a végére), de jó, ha más is tud hozni.

Mindenkit szeretettel várunk!