Szeretettel hívjuk meg kedves tagtársainkat és minden érdeklődőt a Vega Csillagászati Egyesület 2017. évi rendes közgyűlésére és tavaszi észlelőhétvégéjére! Tudnivalók:

A Vega Csillagászati Egyesület (székhelye: 8900 Zalaegerszeg, Berzsenyi u. 8.) elnöksége a VCSE 2017. évi rendes közgyűlését az alábbi időpontra és helyszínre összehívta:

időpontja: 2017. április 29. (szombat), 14:00 óra (a teljes program 13:00 órától kezdődik!),

helyszíne: Zalaegerszeg, Dísz tér 7., II. emelet 241. (Tudomány és Technika Háza, TIT-előadó).

A közgyűlést követően Dobronhegy-Balázsfán tartjuk ápr. 29/30-a és ápr. 30/máj. 1-e éjjelein tavaszi észlelőhétvégénket, amelyre ugyancsak mindenkit szeretettel várunk (30 főig!)!

Kedvcsinálóul egy kis animáció a legutóbbi, 2016. őszi észlelőhétvégénkről:

Az animációt Ágoston Zsolt készítette, részletek itt találhatók.

A közgyűléshez való odatalálást segíti az alábbi térkép, vagy ez a vázlat:
A távolból érkezők a vasútállomástól az 1-es, 10-es buszokkal tudnak eljutni a közgyűlés helyszínéhez. A busszal érkezők a buszpályaudvartól nyugati irányban gyalogoljanak az első közlekedési lámpáig, és a ott forduljanak délre (balra), a Kovács Károly tér végén pedig a Kosztolányi utcán folytassák útjukat. (Ebben az utcában van a térképen jelölt 1-es, 10-es busz megállója is, ők a térképre tekintve felülről érkeznek ebbe az utcába.) A kocsival érkezők a környéken több helyen is parkolhatnak. Szombaton 14 óra után az utcán és a szabadtéri parkolókban a parkolás ingyenes, előtte fizetős; a parkolóházban azonban 14 óra után is kell fizetni.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
VCSE – 2014. évi közgyűlés

Program:

 április 29. (szombat)
13:00: könyvbemutatók
13:45: távolból vezérelhető egyesületi csillagvizsgáló távolból történő felavatása
14:00: közgyűlés
14:15: az esetleges határozatképtelenség miatt tartandó megismételt közgyűlés kezdete.
15:15: szünet
15:30: Nagy Viktor: Hogyan élj túl az űrben? c. előadása.
17:00: indulás Dobronhegyre, vacsora, távcsövek felállítása, észlelés derült idő esetén.
április 30.:
11:00: Egyesületi életképek és asztrofotók bemutatása
12:30: ebéd
14:00: kirándulás a környéken, érdeklődés esetén a VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójának megtekintése. Ha a társaság úgy dönt, a zalaegerszegi skanzent és/vagy az Európában egyedülálló olajipari múzeumot is meglátogatnánk. Szóba jöhet még közös strandolás Zalaegerszegen. A programot közösen döntjük el az egyesületi levelezőlista segítségével a közgyűlést megelőző hétig.
18:00: vacsora, utána készülődés az észlelésre.
május 1.: 11 óra: indulás haza.
Az észlelőhétvége alatt – amennyiben derült lesz és sikerül mobilinternetet varázsolnunk az észlelőhétvége helyszínére – a VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójának 25 cm-es távcsövét lehet használni. Az élőképet egy projektorral vetítjük ki, és mindenki részt vehet egy észlelői tanfolyamon, ami után már használhatja – először felügyelettel, azután anélkül – a csillagdát. Aki nem a saját műszerével észlel, vagy nem pillant bele mások műszerébe, az kényelmes székben, meleg szobában, forraltborozás közben távészlelhet…
Részletesebben az egyes programpontok:
13:00: Könyvbemutatók. A VCSE által 2017-ben kiadandó két könyv bemutatása:
Csizmadia Ákos: Izsák Imre Gyula. Ez a könyv a korábbiaknál alaposabban és részletesebben (580 oldalon) mutatja be a zalaegerszegi születésű csillagászt, eddig nem ismert vagy nem használt forrásokat – többek közt nyolc hazai és három külföldi csillagvizsgáló és levéltár adatait – használva. Korrigálja a korábbi munkák szakmai tévedéseit, félreértéseit. Közérthető formában mutatja be Izsák csillagászati eredményeit, olyanokat is, amelyeket a hazai tudománytörténet eddig nem is ismert, pl. az Izsák-Kozai-módszert – nagyon kevés magyarról neveznek el módszert a tudományban.
Hegedüs Tibor: Válogatott csillagászati diákolimpiai feladatok gyűjteménye. A könyv a 2006-2016. évi csillagászati diákolimpiai feladatkitűzéseket és megoldásaikat tartalmazza. Nemcsak csillagászati versenyekre, olimpiákra készülőknek hasznos segédkönyv ez a mű, hanem minden érdeklődő csillagász szakos egyetemistának és elhivatottabb amatőrcsillagásznak kötelező mű, ami a csillagászati problémák megoldásainak részleteibe nyújt bepillantást. Csak a feladatmegoldásokat követve is sokat lehet tanulni belőle.
A könyveket bemutatja: Csizmadia Szilárd, a VCSE elnöke. A helyszínen a szerzők dedikálnak, és a kiadványok meg is vásárolhatók (tagoknak a közgyűlés napján 10% kedvezménnyel). A szerzőkkel a helyszínen lehet beszélgetni, kérdéseket feltenni nekik. A sajtó munkatársait is várjuk, előzetes bejelentkezés a rendelkezésre álló terem szűkössége miatt szükséges (e-mailben a vcse@vcse.hu címen vagy telefonon a 70/283 57 52-es számon).
13:45: A VCSE Távvezérelt Egyesületi csillagvizsgálóját a távolból avatjuk fel, mivel a csillagda kis területű telken áll, ahol nem férünk el. A felavatás során a csillagdában készült képeket is bemutatunk.
14:00: A közgyűlés kezdete.
A közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a tagok több, mint a fele jelen van. Amennyiben a közgyűlés határozatképtelennek bizonyulna, arra az esetre az elnökség már most új közgyűlést hív össze, amely a megjelent tagok számától függetlenül határozatképes lesz az eredetileg meghirdetett napirendi pontokban (ezek végleges listáját március 21-ig tesszük közzé, ld. lentebb). Ezt a megismételt közgyűlést változatlan helyszínnel és napirenddel tartjuk ugyanaznap 14:15 órai kezdettel.
Az a tagtárs, aki személyesen nem tud részt venni a közgyűlésen, az megbízhat valakit, hogy képviselje őt a közgyűlésen és szavazzon vagy felszólaljon helyette. A képviselethez szükséges formanyomtatvány innen tölthető le: kozgyulesi_kepviselet_meghatalmazas, és kétféleképpen juttatható el a VCSE-hez: vagy aláírt, szkennelt változatát kell legkésőbb 2017. április 28-ig a vcse@vcse.hu címre elküldeni az Egyesület elnökének címezve, vagy másnap, a közgyűlés kezdetéig kell odaadni a képviselő által az Egyesület elnökének. Kérjük tagtársainkat, hogy ha nem tudnak eljönni a közgyűlésre, a közgyűlés határozatképességét biztosítandó, képviselő útján vegyenek részt a közgyűlésen.

Bármely tag, bármely tisztségviselő, az elnökség és a felügyelőbizottság egyaránt kérheti a napirend kiegészítését a meghívók kézbesítésétől számított három napon belül (vagyis 2017. március 17-ig). A kérésről az elnökség két napon belül dönt (vagyis legkésőbb 2017. március 19-ig), és a döntést két napon belül (vagyis legkésőbb 2017. március 21-ig) e-mailben és az Egyesület honlapján közli az Egyesület tagjaival. Ha az elnökség nem dönt, vagy a kérést elutasítja, vagy nem közli döntését a tagokkal, akkor a szabályszerűen nem közölt napirendbeli kérdésben vita lefolytatható, de a kérdésben határozat csak akkor hozható, ha ahhoz az összes részvételre jogosult tag hozzájárul.

A közgyűlés (kb. 50 perc) várható programja (tervezett napirend) a következő:

1./ Elnöki megnyitó és jegyzőkönyvvezető választása.

2./ Napirend kiegészítése.

3./ Elnökségi beszámoló a 2016. évi gazdálkodásról és tevékenységről, beszámolók, mérleg stb. megszavazása.

4./ Tagdíjak megállapítása és költségvetés elfogadása.

5./ 2017. évi HJD odaítélése.

6./ Egyebek.

A közgyűlést követően szünet, beszélgetés lesz, majd az alábbi ismeretterjesztő előadás hangzik el:
15:30: Nagy Viktor: Hogyan élj túl az űrben? Az előadó bemutatja a különböző kihívásokat, amik az ember űrbéli tartózkodásával együtt járnak, és azokat a technológiákat nagy vonalakban, amik mégis lehetővé teszik az űrbéli túlélést, sőt, munkát. Az előadás annyiban szorosan kapcsolódik az ugyanezen nap bemutatásra kerülő Izsák-kötethez, hogy Izsák ott volt az űrkutatás megszületésénél, most pedig ennek gyümölcseit élvezzük, de ugyanakkor nehézségekkel is szembesülünk. Du. kb. ötkor indulunk a dobronhegyi észlelőhétvégére. Részvételi díj tagoknak és családtagjaiknak  nincs, másoknak 500.- Ft/fő.

 

További segítség az odataláláshoz térképpel és utcaképpel:

zalaegerszeg_terkep

Ez a kép kissé régi, de a lényeget mutatja, melyik árkád alatt kell átmenni és ott utána rögtön balra lesz a bejárati ajtó (tehát a bejárat az épület háta mögött van!):

TIT_ház_2

Parkolni a közeli parkolóházban lehet (240.- Ft/óra 14 óra előtt, 100.- Ft/óra 14 óra után), az utcán kb. 360.- Ft/óra (ha távolabb parkolsz az autóddal, akkor olcsóbb is lehet). A legtöbb helyen szombaton, 14:00 óra után már ingyenesen lehet parkolni.

A közgyűlést követő előadást 17 óráig kötetlen beszélgetés zárja, illetve egy kávéra, üdítőre várjuk tagtársainkat.

Ezt követően indulunk ki Dobronhegy-Balázsfára, ahol idei tavaszi észlelőhétvégénket tartjuk. Az első 11 jelentkező ágyban aludhat, a többiek saját matracaikon. Zuhanyzó, konyha, WC van. Aki tud segíteni a résztvevők, távcsövek Zalaegerszeg-Balázsfa közötti fuvarozásában, kérjük, a vcse@vcse.hu e-mail címen jelentkezzen! Aki VCSE-tagdíját 2017-re rendezte, annak a részvétel ingyenes; ugyanígy ingyenes nem VCSE-tag barátjának, családtagjának, ismerősének. Másoknak a részvételi díj 500.- Ft/fő; olyan VCSE-tagnak, aki idénre tagdíját nem rendezte, a részvétel feltétele a tagdíja legkésőbb a helyszínen, a megérkezést követő azonnali, készpénzes befizetése.

Derült idő esetén távcsövezünk; borult idő esetén játszunk, beszélgetünk, csapatépítő tevékenységet folytatunk. Használhatjuk a VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójában lévő 25 cm-es Newton távcsövet is a távolból.

4

A VCSE 2012. évi zalalövői észlelőhétvégéjének csoportképe

Az észlelőhely GPS-koordinátái: északi szélesség 46,815202 fok, keleti hosszúság 16,755968 fok. (A megadott koordináták 0,1 cm pontosságúak, az észlelőhely kiterjedése ennél azért valamivel nagyobb!) Megközelítése a közgyűlés helyszínétől: a Kosztolányi úton kell az első lámpáig menni, ott pl. balra, ki Andráshida felé előbb a Rákóczi úton, majd ez az út Hock János névre vált. A Shell, Agip benzinkutak után balra kell fordulni, Pórszombat irányába, de Göcsej is ki van írva. Teskándon át kell menni, a következő falu Dobronhegy (emelkedő végig). Az emelkedő közepén balra tekintve látszik a hegytetőn a turistaház, mellette a jellegzetes kettőskereszt található. Tovább kell haladni a falun át, és balra lesz a Milejszeg feliratú elágazó, a buszmegállónál. Itt balra kell fordulni. Majd pár száz méter után ismét balra, ez már a hegyi út, de aszfaltos. Kb. 1 km-t kell haladni rajta, egy elágazásig, ahol balra kell tartani, és ott is van a cél, egy köves feljáró baloldalt. Mindig csak felfelé kell menni, nem lehet eltéveszteni. Aki mégse talált oda, hívja Németh Ferencet a 06-30/316-21-53-as telefonszámon.

Az odatalálást megkönnyítendő mellékelünk térképeket, fotókat:

1

VCSE – Balázsfai észlelőhétvége

2

VCSE – Balázsfai észlelőhétvége

3

VCSE – Balázsfai észlelőhétvége

A VCSE Tavaszi Észlelőhétvégéjére tehát 2017. április 29/30-a és ápr. 30/máj. 1-e éjszakáján kerül sor. Kezdés április 29-én 18:00 órakor (legalábbis arra szeretnénk odaérni), és elsején ébredés után ér véget. Az észlelőhétvégén derült idő esetén mélyegeket, Messier-objektumokat, üstökösöket és az éppen látható bolygókat észleljük. Észlelni a turistaház jó panorámát biztosító udvaráról fogunk; Zalaegerszeg az északnyugati eget kb. 30 fok magasságig közepes fényszennyezéssel tölti meg, de a többi irányba jó az ég. Több 13 cm-es, 15 cm-es távcső is ott lesz.

A szállás egy turistaszálló lesz, ahol WC, áram, zuhanyzó van; a szállásdíjat VCSE-tagoknak a VCSE állja. A zuhanyzót egy 80 literes bojler táplálja, így a meleg vízzel érdemes takarékoskodnunk. A csapból folyó víz nem ivóvíz! Gáztűzhely, mikrohullámú sütő van. Hálózsákot mindenkinek hoznia kell, aki aludni akar – ágynemű nincs. Étkezéséről mindenki maga gondokodik (vagyis célszerű magaddal reggelit, ebédet, vacsorát stb. hoznod). Az étkezésnek csak kitűzött időpontja van, de a résztvevők magukról gondoskodnak…

Hosszabbítókat visz a VCSE (2×25 méter és egy hatos elosztó a végére), de jó, ha más is tud hozni.

Aki jön, és még nem jelezte, hogy jön, kérem írjon egy e-mailt, illetve jelezzétek, milyen távcsövet hoztok, és tudtok-e Zalaegerszeg-Balázsfa között oda/vissza másokat szállítani kocsival, és hogy szeretnétek-e kocsis segítséget igénybe venni Zalaegerszeg-Balázsfa között az utazásban?

A Nap ápr. 29-én 20:00-kor nyugszik és 5:41-kor kel (Zalaegerszegről nézve). A Hold ápr. 29-én 23:35-kor nyugszik le, fázisa 14% lesz. Másnap már 23,5%-os lesz a Hold. Mindkét fázis nagyon pici, első negyed előtti.

VCSE – A Messier-objektumok poszterszerűen

Az észlelők a kiadott észlelőlapra feljegyezhetik észleléseiket, amelyeket utána a VEGA-ban megjelentetünk.

VCSE – Emberméretű távcső…

Mindenkit szeretettel várunk!

Telefonszámok szükség esetére:
Németh Ferenc: 06-30/316-21-53
Csizmadia Szilárd: 06-70/283-57-52

VCSE, 2017. március 14.