Szeretettel hívjuk meg kedves tagtársainkat és minden érdeklődőt a Vega Csillagászati Egyesület 2016. évi rendes közgyűlésére és tavaszi észlelőhétvégéjére! Tudnivalók:

A Vega Csillagászati Egyesület (székhelye: 8900 Zalaegerszeg, Berzsenyi u.8) elnöksége a VCSE 2016. évi rendes közgyűlését az alábbi időpontra és helyszínre összehívta:

időpontja: 2016. április 9. (szombat), 12:45 óra:perc,

helyszíne: Zalaegerszeg, Dísz tér 7., II. emelet 241. (Tudomány és Technika Háza, TIT-előadó).

Segítség az odataláláshoz térképpel és utcaképpel:

zalaegerszeg_terkep

Ez a kép kissé régi, de a lényeget mutatja, melyik árkád alatt kell átmenni és ott utána rögtön balra lesz a bejárati ajtó (tehát a bejárat az épület háta mögött van!):

TIT_ház_2

Parkolni a közeli parkolóházban lehet (240.- Ft/óra 1 óra előtt, 100.- Ft/óra 14 óra után), az utcán kb. 360.- Ft/óra (ha távolabb parkolsz az autóddal, akkor olcsóbb is lehet). A legtöbb helyen szombaton, 14:00 óra után már ingyenesen lehet parkolni.

Az elnökség az alábbiakban határozta meg a közgyűlés napirendjét:

  1. Jegyzőkönyvvezető választása. (1 perc)

  2. Napirend elfogadása. (1 perc)

  3. Elnökségi beszámoló és az éves jelentések, közhasznúsági beszámoló stb. elfogadása. (26 perc)

  4. Tagdíjak megállapítása. (1 perc) – elnökségi javaslat: maradjon változatlan 2017-re is.

  5. Hettyei János Díj odaítélése és átadása. (10 perc) – elnökség javaslata: Csizmadia Szilárdnak

  6. Alapszabály megerősítése és a tisztségviselők megválasztása a 2016-18-os időszakra. (4 perc)

  7. Egyebek. (17 perc)

A napirend kiegészítését bármelyik egyesületi tag kérheti a jelen meghívó kiküldését követő három napon belül, vagyis 2016. március 16-ig. A kérésekről az elnökség 2016. március 18-ig dönt. Az elutasított napirendi pont során csak akkor lehet szavazni a közgyűlésen, ha ahhoz az összes egyesületi tag (a jelen nem lévők is) hozzájárulnak.

A közgyűlés határozatképes lesz, ha a tagok több, mint a fele (jelenleg legalább 50, vagy több tag) jelen van.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
VCSE – 2014. évi közgyűlés

Amennyiben a közgyűlés határozatképtelennek bizonyulna, úgy az elnökség új közgyűlést hív össze változatlan helyszínnel és napirenddel 2016. április 9-én 13:00 órára, amely új közgyűlés a megjelent tagok számától függetlenül határozatképes lesz.

A 6. napirendi pont gyorsabb megtárgyalása érdekében a jelöltállítás (2016. január – március 15.) során állított jelöltekre 2016. március 23-április 9. között titkosan, elektronikusan lehet szavazni, az ehhez szükséges linket és kódot minden tag a csak neki küldött e-mailben kapja meg. A közgyűlésen még szavazhat elektronikusan vagy papíron titkosan az, aki addig a szavazatát nem adta le, de a szavazást 13:30-kor mindenképpen lezárjuk. Kérjük, a gyorsabb és hatékonyabb közgyűlés érdekében a közgyűlést megelőzően minden tagtársunk szavazzon elektronikusan! Így a jelen nem lévők is részt vehetnek a tisztségviselők megválasztásában.

A közgyűlést követően az alábbi előadásokra kerül sor:

14:15: Kunsági-Máté Sándor: Egyéjszakás kalandok Argentínában

Mindig lenyűgöztek a történelemformáló helyek, csillagászati emlékek esetében különösen az, ahogy elődeink a sokszor igen kezdetleges eszközök által nyújtott adatokat szorgalommal és tűéles logikával kiegészítve bámulatos pontossággal írták le az univerzum titkait. Egyszer Dr. Hegedűs Tibor barátom – a tőle megszokott rendkívül lelkesítő és élvezetes stílusában – megmutatta a Bajai Obszervatórium könyvtárában fellelhető csillagatlaszokat. Érdekes volt elmerengeni azon, hogy egyszer valakinek, vagy inkább valakiknek el kellett készíteni azokat a csillagtérképeket is, amelyeket ma a számítógépeken, de akár a mobiltelefonokon is mindenféle háttértudás nélkül, akár írástudatlanul használhatunk. Kik lehettek ezek az emberek? Mi vezérelte őket és mi adott nekik ennyi szorgalmat és erőt? Nos Cordoba és Bosque Alegre két hely a sok közül, ahol ezekre a kérdésekre legalább részben választ találhatunk. Az előadásban e kérdések szemszögéből kerül e két csillagászati szempontból is érdekes helyszín bemutatásra.

15:00: Csizmadia Szilárd: Űrtávcsőtervek 2030-ig

Az előadásban áttekintjük, milyen űrtávcsöveket és milyen célra terveznek az előttünk álló mintegy másfél évtizedben, és ezektől milyen új adatokat, ismereteket, felfedezéseket várhatunk.

A közgyűlést 15.45-17 óra között kötetlen beszélgetés zárja, illetve egy kávéra, üdítőre várjuk tagtársainkat.

Ezt követően indulunk ki Dobronhegy-Balázsfára, ahol idei tavaszi észlelőhétvégénket tartjuk. Az első 11 jelentkező ágyban aludhat, a többiek saját matracaikon. Zuhanyzó, konyha, WC van. Aki tud segíteni a résztvevők, távcsövek Zalaegerszeg-Balázsfa közötti fuvarozásában, kérjük, a vcse @ vcse.hu e-mail címen jelentkezzen! Aki VCSE-tagdíját 2016-ra rendezte, annak a részvétel ingyenes; ugyanígy ingyenes nem VCSE-tag barátjának, családtagjának, ismerősének. Másoknak a részvételi díj 300.- Ft/fő; olyan VCSE-tagnak, aki idénre tagdíját nem rendezte, a részvétel feltétele a tagdíja legkésőbb a helyszínen, a megérkezést követő azonnali, készpénzes befizetése.

Derült idő esetén távcsövezünk; borult idő esetén játszunk, beszélgetünk, csapatépítő tevékenységet folytatunk.

4

A VCSE 2012. zalalövői észlelőhétvégéjének csoportképe

Az észlelőhely GPS-koordinátái: északi szélesség 46.815202 fok, keleti hosszúság 16.755968 fok. (A megadott koordináták 0,1 cm pontosságúak, az észlelőhely kiterjedése ennél azért valamivel nagyobb!) Megközelítése a közgyűlés helyszínétől: a Kosztolányi úton kell az első lámpáig menni, ott pl. balra, ki Andráshida felé előbb a Rákóczi úton, majd ez az út Hock János névre vált. A Shell, Agip benzinkutak után balra kell fordulni, Pórszombat irányába, de Göcsej is ki van írva. Teskándon át kell menni, a következő falu Dobronhegy (emelkedő végig). Az emelkedő közepén balra tekintve látszik a hegytetőn a turistaház, mellette a jellegzetes kettőskereszt. Tovább kell haladni a falun át, és balra lesz a Milejszeg feliratú elágazó, a buszmegállónál. Itt balra kell fordulni. Majd pár száz méter után ismét balra, ez már a hegyi út, de aszfaltos. Kb 1 km-t kell haladni rajt, egy elágazásig, ahol balra kell tartani, és ott is van a cél, egy köves feljáró bal oldalt. Mindig csak felfele kell menni, nem lehet eltéveszteni. Aki mégse talált oda, hívja Németh Ferencet a 06-30/316-21-53-as telefonszámon.

Az odatalálást megkönnyítendő mellékeljük térképeket, fotókat:

1

VCSE – Balázsfai észlelőhétvége

2

VCSE – Balázsfai észlelőhétvége

3

VCSE – Balázsfai észlelőhétvége

A VCSE Tavaszi Észlelőhétvégéjére tehát 2016. április 9/10-e éjszakáján kerül sor, 18:00 órai kezdettel (mi arra szeretnénk odaérni), és másnap, ébredés után ér véget. Az észlelőhétvégén derült idő esetén mélygeket, Messier-objektumokat, üstökösöket és az éppen látható bolygókat észleljük. Észlelni a turistaház jó panorámát biztosító udvaráról fogunk; Zalaegerszeg az északnyugati eget kb. 30 fok magasságig közepes fényszennyezéssel tölti meg, de a többi irányba jó az ég. Több 13 cm-es, 15 cm-es távcső is ott lesz.

A szállás egy turistaszálló lesz, a szállásdíjat VCSE-tagoknak a VCSE állja. ahol WC, áram, zuhanyzó van. A zuhanyzót egy 80 literes bojler táplálja, így a melegvízzel érdemes takarékoskodnunk. A csapból folyó víz nem ivóvíz! Gáztűzhely, mikrohullámú sűtő van. Hálózsákot mindenkinek hoznia kell, aki aludni akar – ágynemű nincs.

Hosszabbítókat visz a VCSE (2×25 méter és egy hatos elosztó a végére), de jó, ha más is tud hozni.

Aki jön, és még nem jelezte, hogy jön, kérem írjon egy e-mailt, illetve jelezzétek, milyen távcsövet hoztok, és tudtok-e Zalaegerszeg-Balázsfa között oda/vissza másokat szállítani kocsival, és hogy szeretnétek-e kocsis segítséget igénybe venni Zalaegerszeg-Balázsfa között az utazásban?

A Nap ápr. 9-én 19:33-kor nyugszik és ápr. 10-én 6:14-kor kel (Zalaegerszegről nézve). A Hold fázisa mindössze 8% lesz és 22:12-kor lenyugszik.

VCSE – A Messier-objektumok poszterszerűen

Az észlelők a kiadott észlelőlapra feljegyezhetik észleléseiket, amelyeket utána a VEGA-ban megjelentetünk.

VCSE – Emberméretű távcső…

Az ég 2016. április 9-én, este 20 órakor:

eg1

Az ég 2016. április 10-én, éjfél után 1 órakor:

eg2

Az ég 2016. április 10-én, hajnali 4 órakor:

eg3

Mindenkit szeretettel várunk!

Telefonszámok szükség esetére:
Németh Ferenc: 06-30/316-21-53
Csizmadia Szilárd: 06-70/283-57-52


Így tudsz az elektronikus tisztújításon részt venni, ha tagtársunk vagy

A tisztújítás időigényes folyamat, ezért hogy felgyorsítsuk és ne veszítsünk időt, elektronikusan hajtjuk végre (mint az utóbbi két alkalommal is). Ez azzal az előnnyel is jár, hogy aki nem tud eljönni Zalaegerszegre a közgyűlésre, az is részt vehet a tisztújítás folyamatában, így az mégiscsak több tagot von be, demokratikusabb és szélesebb alapokon álló lesz. A titkos szavazás nem sérül. Most a 2016-2018-as két évre választjuk meg tisztségviselőinket.

Ha a VCSE tagja vagy, 2016. március 26-ig kell kapjál egy levelet, ami kb. így néz ki (de a kódok, nevek mások), és az alábbiakra kell ügyelj benne:

ballotbin_01

(Ha valamiért a közvetlen link nem működne, akkor menj el a www.ballotbin.com oldalra, és balra fenn, az 1-es pont alá (Voting Code) gépeld be a fenti levélben lévő kódot, majd a 2-es gombot nyomjad meg: Go Vote, és a szavazólaphoz jutsz. A kódban a vesszők fontosak!)

Miután a “CLICK HERE TO VOTE” gombra klikkeltél, az alábbiak jelennek meg a böngésződben:ballotbin_02a

Ezután az oldal megkérdzei, valóban el akarod-e küldeni a szavazatod. Ha igen, klikkelj a felugró ablakban az OK gombra. (Egy e-mail címről csak egyszer lehet szavazni, és minden tagtársunk csak egy e-mail címmel van beregisztrálva.)

Ha kérdés lenne a választással, a tisztújítással kapcsolatban, akkor a vcse@vcse.hu címre címezd kérdésed Oláh patríciának vagy Csizmadia Szilárdnak.