VCSE – Az eredetileg Baján, most Szegeden lévő 500/4000-es Ritchey-Chrétien-Cassegrain távcső. 1995-től 2022-ig volt a műszer Baján és tudományos kutatásokra, elsősorban fedési kettőscsillagok vizsgálatára használták. Helyére egy 84 cm-es műszer került. Az 50 cm-es pedig már nagyközönségnek szóló ismeretterjesztést, távcsöves bemutatói célokat szolgál Szegeden – Fotó: Csizmadia Szilárd

 

VCSE - Csizmadia Szilárd előadása Zalaszentgróton - Szeitli Imre fotója
VCSE – Csizmadia Szilárd előadása Zalaszentgróton – Szeitli Imre fotója

2023. április 11-én meglátogattuk Tábori Sándort és Szeitli Imrét Zalaszentgróton, akik a helybéli, nem hivatalos, de annál aktívabb SkyGrót Csillagászati Társaságot vezetik. E nap estéjére elkérték a zalaszentgróti ifjúsági könyvtár előadótermét, ahol 32 főnek tartott előadást Csizmadia Szilárd csillagász (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt), a VCSE elnöke, Az Univerzum szerkezete címmel. A jól sikerült előadást remek kérdések követték, majd a VCSE tagok egy közeli étteremben közösen fogyasztották el vacsorájukat, kiváló hangulatú és nagyon hasznos beszélgetés közepette (Tábori Sándor, Szeitli Imre, Vizsi Csaba, Mezei Balázs, Krischbaum Tamás, Ágoston Zsolt, Jandó Attila (ő csak az előadáson volt ott), Péter Attila, Szalontai Tibor).

VCSE - A zalaszentgróti hallgatóság - Fotó: Szeitli Imre
VCSE – A zalaszentgróti hallgatóság – Fotó: Szeitli Imre

Április 12-én Szilárd Zalaegerszegről indult autóval, majd felvette előbb Budapesten Jandó Dánielt, majd Vecsésen Mátis Andrást. Útjuk ezután Nagymágocsra vezetett a VCSE-LUNA Nagymágocsi Területi Klubhoz. Takács Henrietta klubvezető és a helybéli tagtársak (Szabó-Szarvas Tünde, Szebellédi Endre István, Szebellédi Tímea, Dobóczki Józsefné, Kardos Ervin, Szabó Róbert Ferenc) már vártak minket. Elnökünk először köszönetet mondott a mintegy 3000 fős nagyközség polgármesterének, Szebellédi Endre Istvánnak a területi klub és a helybéli amatőrcsillagászati tevékenység kitartó támogatásáért. Ezután remek ebéd következett a helyi iskola menzáján, majd Szilárd mintegy 90 általános iskolásnak és mintegy tucatnyi felnőtt érdeklődőnek tartott du. 2-3 óra között jó hangulatú, érdekfeszítő előadást A Naprendszer címmel. Különösen nagy (már-már hatalmas) érdeklődést váltottak ki a Holdról, Marsról, Merkúrról, Vesta kisbolygóról származó meteoritok, de különösen a cseljabinszki hullásból származót és a Widmannstätten-ábrát bemutatót fogták kézre legtöbben.

VCSE - Csizmadia Szilárd meteoritokról mesélt és égi köveket ad a nagymágocsi gyerekek kezébe. A meteoritgyűjteményért köszönetet mondunk Kereszty Zsoltnak és a Magyar Meteoritikai Társaságnak - Fotó: Takács Henrietta
VCSE – Csizmadia Szilárd meteoritokról mesélt és égi köveket ad a nagymágocsi gyerekek kezébe. A meteoritgyűjteményért köszönetet mondunk Kereszty Zsoltnak és a Magyar Meteoritikai Társaságnak – Fotó: Kukoveczné Takács Henrietta

Mátis András két ládányi, előre becsomagolt, jó állapotú, főleg régebbi csillagászati ismeretterjesztő könyvet ajándékozott a nagymágocsiaknak.

Természetesen előadás előtt és után is igen jót beszélgettünk a helyi amatőrcsillagászokkal, klubtagokkal.

VCSE - Aki klikkeléssel kinagyítja aképet, jól láthatja a dián a feliratott:
VCSE – Aki klikkeléssel kinagyítja a képet, jól láthatja a dián a feliratot: “Más világok, mint a mienk”- Fotó: Kukoveczné Takács Henrietta

Ezután még lefotóztuk az 1960-as években állított helyi különös napórát (árnyékvetője nem a pólus felé irányul), majd a kocsival mintegy 40 percnyire lévő Szegedre mentünk át. Itt Kelemen Tamás fogadott minket, aki anélkül tölti be a VCSE Felügyelőbizottsága elnöki tisztét és az MCSE Szegedi Helyi Csoportjának csoportvezetői tisztségét, hogy ez a kettősség akár csak egy másodperccel is feltartaná abban, hogy évente több ezer embernek tartson vezetést és távcsöves bemutatót a Szegedi Tudományegyetem alapítványi csillagvizsgálójában. Most is fantasztikus programot menedzselt. Először a helyi hivatásos csillagászok (Szalai Tamás, Kun Emma, Barna Barnabás) kínáltak meg minket teával. A közös teázás után kb. 15 fő helyi amatőr- és hivatásos csillagász hallgatta meg Szilárdnak a PLATO-űrtávcsőről szóló előadását.

VCSE – A Szegedi Csillagvizsgáló műszertárolójába nem léphet be akárki! – Fotó: Csizmadia Szilárd

Az előadás után az amatőrökkel együtt átmentünk a helyi csillagvizsgálóba, ahol 50, 40 cm-es és kisebb műszereket találtunk – meg egy 19. századi Calderoni-refraktort. (A Calderoni és Társa cégről itt lehet olvasni az 58-65. oldalon Bartha Lajos billentyűzetéből.) A különös állapotban lévő csillagvizsgálóban éppen Barna Barnabás tartott előadást egy iskolás csoportnak, így mi a távcsőraktárban kezdtük a vizitet. (A “különös állapot” azt jelenti, hogy az épület szétesését ferdén elhelyezett, szép dekoratív burkolatban lévő tartórudak akadályozzák meg azáltal, hogy összehúzzák a falakat. Ez viszont így úgy néz ki a hosszanti oldalon, mintha egy fényes csillag sugarai omlanának a falra széttartó irányokban.)

Az 500/4000-es RC-távcsővel észleltük ezután a Vénuszt, a Fiastyúkot, de a legnagyobb élményt az Eszkimó-köd okozta az Ikrekben: az 50 cm-es távcsőben ugyanis részleteket mutatott (fényes központi magot és szálas, külső szerkezetet).

Szilárd megjegyezte, ezzel a műszerrel – fényképét lásd a cikk tetején – 24 évvel korábban, 1999-ben még végzett méréseket a doktori dolgozatához (fedési kettőscsillagokat keresett egyes nyílthalmazokban vele). A műszer ugyanis a Bajai Csillagvizsgálóból Szegedre került (a helyére, Bajára meg egy 84 cm-es távcső lett felállítva), a szegedi 40-esből pedig Dobsont építettek a helyiek.

VCSE – Kelemen Tamás egy Calderoni-távcsővel. A műszer minden darabja megvan Szegeden. – Fotó: Csizmadia Szilárd

Ezek után ismét egy remek vacsora következett a helybéli és látogatóban lévő tagtársakkal (Eperjesi Dávid, Kelemen Tamás, Jandó Dániel és Csizmadia Szilárd), valamint Bandi bácsi útitársunkkal. Szegeden megaludtunk, majd másnap Vecsésen és Budapesten át hazatértünk.

Remek kirándulás volt, jó volt olyan sok tagtársat, barátot, kollégát és csillagvizsgálót látni. Mindenkinek köszönjük a szíves vendéglátást!

Köszönetet mondunk az ERASMUS+ EU által finanszírozott The Universe to Youths projektnek (2021-2-HU01-KA220-YOU-000048482) a program megvalósításának lehetővé tételéért.