Közös észlelésre hívunk benneteket. Amint már korábbi cikkünkből értesültetek róla, az év elején felfedezett C/2021A1 (Leonard) üstökös decemberben éri el legnagyobb fényességét. Az előrejelzésekből azt is tudjuk, hogy 2021. december 3-án halad el az M3 gömbhalmaz előtt.

VCSE – C/2021 A1 Leonard üstökös keresőtérkép, Berlinre 17:01 időpontokra – Cartes du Ciel programmal szerkesztve

A pályázat célja, hogy ezt a látványt minél többen megörökítsétek vagy asztrofotó, vagy rajz formájában. A pályázaton bárki indulhat, VCSE-tagok is és azok is, akik nem tagjai a VCSE-nek. Pályázni az eszleles.hu oldalra feltöltött rajzos, vagy fotós észleléssel lehet. Az észlelések beadási határideje 2021. december 16. csütörtök 16:00; KözEI szerint.

VCSE – C/2021 A1 Leonard üstökös keresőtérkép Zalaegerszeg, 17:00 időpontokra – térkép: Cartes du Ciel

 

VCSE – C/2021 A1 Leonard-üstökös keresőtérkép, Zalaegerszeg 5:00 időpontokra – térkép: Cartes du Ciel

 

VCSE – C/2021 A1 Leonard-üstökös nyomtatható keresőtérkép

A pályaműveket öt fős bírálóbizottság fogja elbírálni, melynek tagjai: Ágoston Zsolt, Dr. Csizmadia Szilárd, Jandó Attila, Schmall Rafael, Varga György. Ők természetesen nem indulnak a pályázaton.

A pályázaton két győztest hirdetünk: egyet rajzos észlelés, egyet pedig fotografikus észlelés kategóriában. Egy személy több észlelést is beadhat. Mindkét győztes könyvjutalomban és oklevélben részesül, amit – ha a postai szolgáltatás megengedi – még karácsony előtt eljuttatunk a nyertesekhez. Természetesen a legjobb munkákat bemutatjuk honlapunkon.

A pályázaton amatőrcsillagászok, laikusok és hivatásos csillagászok is indulhatnak életkortól és állampolgárságtól függetlenül. A pályázatokat magyar nyelven kell beadni. Az elbírálás szempontjai mindkét kategóriában:

– adatolás pontossága, részletessége, teljeskörűsége (távcső szabad nyílása, átmérője, fókusza, fényereje, az objektív adatai, gépváz típusa, mechanika és vezetés adatai, expozíciós idők, szűrők, helyszín, dátum és időpont, légköri átlátszóság, nyugodtság, a fényszennyezésre és a holdfázisra, holdfényre vonatkozó adatok, horizont feletti magasság megjegyzése stb.)
– technikai kivitelezés pontossága,
– milyen érdekesség látszik a képen, mit mutat meg az üstökösből, személyes élmények, ha vannak,
– határidőre történő beérkezés,
– egyéb szempontok.