VCSE – A 2021. június 10-i, Magyarországról részlegesnek látszó napfogyatkozás szimulált képe. Az időpont lent óra:perc NYISZ-ben. Sárga a napkorong. A fekete sziluett a Holdat jelenti (amit nem látunk fogyatkozáskor, de a Nap előtt elhaladva a napkorong egy részét eltakarja.) – Forrás: SolarEclipseSimulator, Csizmadia Szilárd

A 2021. június 10-i, Magyarországról nézve részleges napfogyatkozás Zalaegerszegen 11:59-kor kezdődik, 12:39-kor van maximuma és 13:19-kor lesz vége (NYISZ, nyári időszámítás szerint). A fogyatkozás csütörtökre esik.

Magyarországtól északnyugatabbra ezúttal nagyobb fogyatkozás látható, Berlinből pl. 24%-os, Londonból 32%-os. 2021-ben két napfogyatkozás lesz, egy gyűrűs és egy teljes. A gyűrűs napfogyatkozást 2021. június 10-én lehet látni az északi sarkvidék egyes helyeiről, pl. Kanada, Grönland és Oroszországnak az alábbi térképen jelölt helyeiről. Az északi félteke nagy részéről ekkor részleges napfogyatkozást lehet látni, ami Magyarországról nézve már nem lesz nagyon látványos. Hazánkból nézve ugyanis a napkorong legfeljebb 8%-át fedi el a Hold. Kaposvári Zoltán oldala adatait elemezve azt találjuk, hogy ez a fogyatkozás az országnak kb. a közepéről nézve a 21. század harmadik legkisebb napfogyatkozása lesz. 2020-ban volt egy olyan napfogyatkozás, ami Magyarország közepéről 2,5%-osnak látszott, és 2029-ben lesz egy másik, ami 7,6%-os lesz. (2025-ben is lesz alkalmunk kicsi, mindössze 8,4%-os napfogyatkozást megtekinteni, ha derült lesz akkor az idő.) A napfogyatkozások közül azok a látványosak, amelyeknél a Hold a Nap nagy részét, netán az egész napkorongot takarja ki. Amikor csak ilyen kicsi, 10% alatti lesz a takartság értéke, részleges napfogyatkozás következik csak be az adott helyről nézve, és nem is lesz szemmel észrevehető fényességcsökkenés a nappali világosságban. A látvány tehát nem lesz nagy, de azért biztonságos módon, napszűrővel, speciális, napfogyatkozás-néző szemüveggel persze érdemes ránézni.

A fogyatkozás a Bika (Taurus) csillagképben történik, nem messze az NGC 1746 nyílthalmaztól, ami a részleges fogyatkozáskor nem lesz látható.

VCSE - 2021. június 10-én gyűrűs napfogytakozás a vörös vonalak között jelölt részről látható. Csillaggal megjelölték a legnagyobb fogyatkozás helyét. A kék vonalakon belüli földrajzi helyekről részleges napfogyatkozás lesz látható derült időben, a vörös vonalaktül távolodva egyre kisebb mértékű. - Forrás: wikipedia
VCSE – 2021. június 10-én a gyűrűs napfogyatkozás a vörös vonalak között jelölt részről látható. Csillaggal megjelölték a legnagyobb fogyatkozás helyét. A kék vonalakon belüli földrajzi helyekről részleges napfogyatkozás lesz látható derült időben, a vörös vonalaktól távolodva egyre kisebb mértékű. – Forrás: wikipedia

 

A felső, vörös vonalak közti rész a jún. 10-i napfogyatkozásnak az a sávja, ahonnét gyűrűs fogyatkozást lehet látni. A dec. 4-i fogyatkozás az Antarktisz vidékéről lesz teljes, Európából nem látható.

Zalaegerszegről nézve a maximális takartság mértéke ez lesz (időpont NYISZ-ben):

Ez a minimális napfogyatkozás nem lesz valami nagy látványosság, de azért amatőrcsillagászoknak természetesen érdemes megnézni, fotózni. A bemutatók érdekesek lehetnek, a csillagászatra fel lehet hívni vele a figyelmet, de el kell mondani, hogy ez pici, részleges napfogyatkozás csak Magyarországról, ezért nem látványos jelenség.

A 21. század harmadik évtizedének következő napfogyatkozásai Magyarországról:

2021. jún. 10.: 8%-os, gyűrűs, de Magyarországról csak részleges fogyatkozás
2022. okt. 25.: 44%-os, részleges
2025. márc. 29.: 8,4%-os, részleges
2026. aug. 12.: ugyan 90%-os napfogyatkozás lenne, de este nyolc tájban lenyugszik a Nap olyan 73-74%-os fázisnál, a maximum elérése előtt. Az ország nyugati részében később van napnyugta, ezért ott tovább lehet követni a fogyatkozó Napot. Teljes, de Magyarországról csak részleges
2027. aug. 2.: 57%-os (a nyári tábor időpontjára esik), teljes, de Magyarországról csak részleges
2029. jún. 12. 7,6%-os; részleges mindenhonnét
2030. jún. 1.: gyűrűs, 80%-os, a reggeli órákban; Magyarországról részleges.
Az azutáni évtizedekben is kb. ilyen gyakorisággal lesznek részleges napfogyatkozások Magyarországról nézve. A nagyobbak közül néhányat megemlítünk a következőkben. Magyarországról nézve a következő teljes napfogyatkozás 2081. szeptember 3-án lesz látható (ezt megelőzően 1842-ben és 1999-ben lehetett teljeset látni hazánkból). Teljes napfogyatkozáskor a Nap teljes korongját eltakarja a Hold, akár percekre is. A 2081-es fogyatkozás pl. Zalaegerszegen, a Dél-Dunántúlon, Horvátországban lesz teljes egy bizonyos sávban. 2075-ben is nagy, gyűrűs napfogyatkozást lehet látni a Zalaegerszeg-Visegrád vonalon, ez 96,4%-os lesz. 2093-ban 92%-os (az ország keleti részeinek egyes helyein már gyűrűs) napfogyatkozás lesz.

Fontos: szabad szemmel, védőeszköz nélkül, illetve az infravörös sugarakat átengedő hegesztőüveggel, kormozott üveggel, házi készítésű védőeszközzel soha ne nézzünk a Napba, még részleges napfogyatkozáskor sem: a Nap kisebb területéről érkező fény is vakságot, látáskárosodást okozhat. (Teljes napfogyatkozást a teljessége ideje alatt viszont szabad szemmel is lehet nézni, hiszen akkor a Hold teljesen eltakarja a Napot – most viszont nem teljes, hanem részleges napfogyatkozás lesz.) Szakboltokban (Magyarországon pl. itt és itt) lehet megfelelő napfogyatkozás-néző szemüveget rendeltetni, illetve megfelelő napszűrőket, napszűrő-fóliát be lehet szerezni. Ezekkel a megfigyelés teljesen biztonságos, és érdekes látványnak lehetünk tanúi.