A http://apod.nasa.gov/apod/ap150112.html címen egy érdekes gravitációs játékra invitálnak Titeket.

Egy csillag körül kering kezdetben egy Föld-tömegű bolygó 1 CSE távolságban. Ezután legfeljebb 10 további égitestet helyezhettek el tetszés szerinti helyen, de legfeljebb 2 CSE-n belül a rendszerben: szuperföldet (5 Föld-tömegűt), jégbolygót (vagyis egy Neptunusz-szerűt, 15 Föld-tömeggel), óriásbolygót (vagyis Jpiter-szerűt, 300-szoros földtömeggel), barna-törpét és törpecsillagot (5000 illetve 30 000 földtömeggel). A kezdőhelyet klikkelgetéssel Ti választjátok meg a rendszerben!

Ezután a program kiszámolja az égitestek pályáit, miközben figyelembe veszi a Kepler-törvényeket és a bolygók közti kölcsönös zavaró (perturbáló) gravitációs hatást. Mindaddig mutatja a bolygók pályáját, amíg két bolygó nem ütközik vagy valamelyik el nem szökik a rendszertől. Ha már eltelt 500 év a kezdőponttól, szintén abbahagyja a számolást. A játék végén az elért pontszám benyújtható egy rangsorba. A verseny tétje, hogy ki tud 10 bolygóval hosszabb ideig stabil bolygórendszert létrehozni?

A gravitációs játékon túl a tudományos cél az ún. “zsúfolt” vagy “telepakolt” bolygórendszerek (ang. “packed planetary systems”) megértése. A Naprendszerben 1 Csillagászati Egységen belül három nagybolygót ismerünk: a Merkúrt (0,4 CSE-nél), a Vénuszt (0,7 CSE-nél) és a Földet (1 CSE-nél). A Kepler amerikai műhold százával fedezett fel bolygórendszereket, és ezek mindegyike sokkal sűrűbben tartalmaz bolygókat, mint a mi Naprendszerünk! Vagyis kevesebb helyre több bolygó került a bolygókeletkezés és a bolygórendszer fejlődése során.

Az eddig ismert legzsúfoltabb rendszer a Kepler-90 rendszere. Egy csillagászati egységen belül hét bolygó is található!! Ezt a rendszert a Kepler műhold adatai között európai csillagászok fedezték fel, az óceánon túliak később vették észre (a közlemények szakfolyóirathoz történő benyújtásának dátumait alapul véve). Erről az érdekes, eddigi legzsúfoltabb rendszerről itt lehet bővebben olvasni magyar nyelven:

http://www.csillagaszat.hu/hirek/asztrofizika-hirek/af-exobolygok/megtalaltak-a-naprendszer-testveret/

http://www.urvilag.hu/urcsillagaszat_europaban/20131029_megtalaltak_a_naprendszer_testveret

http://zaol.hu/hirek/hasonlit-a-naprendszerre-1578429

Kellemes gravitációs játékot kívánok!

Tagdíjfizetési határidő: január 31.