A mai képre érdemes ráklikkelni és nagyobb nagyításban is megnézni. A felhősávok felett-között két apró fénypontot lehet látni. A fényesebb a Jupiter, a halványabb a Merkúr. Ezekben a napokban napnyugta után kicsivel lehet látni ezt a két bolygót, amikor a Nap már lement, de még nem sötétedett be teljesen.

VCSE - Mai kép - Merkur, Jupiter és a naplemente
VCSE – Mai kép – Merkúr, Jupiter és a naplemente

Az északi féltekéről idén ezekben a napokban kínálkozik az egyik legjobb alkalom a Merkúr megfigyelésére: koraeste, amikor még kényelmesen ébren vagyunk; márciusban, amikor az ekliptika nagy szögben metszi a horizontot, ezért a Merkúr sokáig a horizont felett (és relatíve magasan) látszódhat; ráadásul a fényes Jupitert könnyedén észreveszi bárki, és akkor már csak felette picivel kell keresni a Merkúrt, tehát van még olyan objektum is az égen, ami a halványabb Merkúrhoz elvezeti a szemünket.

A mellékelt kép Svédországból készült, mutatva, hogy még magas északi szélességekről is meg lehet figyelni mostanában könnyedén a Merkúrt. Ez azért érdekesség, mert a feljegyzések szerint például Kopernikusz maga soha nem látta ezt a bolygót!

Éppen tegnap állt Merkúr-körüli pályára a Messenger űrszonda. Nemsokára élvezhetjük az első, modern és részletdús képeket a legbelső bolygóról. Bizonyára sok érdekesség és meglepetés vár reánk.