A 2022. október 25. (kedd) délelőtti és déli órákban végbemenő, részleges napfogyatkozás nyomán a VCSE, tagtársaink és társszervezeteink a következő nyilvános, ingyenes távcsöves bemutatókat tartják (minden időpont nyári időszámítás szerint, amit az óránk mutat). Természetesen mindegyik alábbi helyszínen megfelelő napszűrőkkel ellátott, biztonságos napmegfigyelést lehetővé tévő távcső, napszűrő, illetve kivetítés kerül alkalmazásra:

Teljes napfogyatkozás - most csak részlegeset látunk 2022. október 25-én
Teljes napfogyatkozás – most csak részlegeset látunk 2022. október 25-én. Kép: https://cesar.esa.int/printable_section.php?Section=Total_Solar_Eclipse_2019_plans&Id=

Zalaegerszeg (1). A Dísz téren lesz távcsöves bemutató. 100/1000 refraktorral kivetítés, 127/1500 MC távcsővel napszűrő alkalmazásával pedig betekintési lehetőség. Csak derült idő esetén, 11:17-13:28 között (Bánfalvi Péter vezetésével, VCSE, TIT Öveges József Egyesület, MCSE Zalaegerszegi-Zalai Csoport). Amennyiben változóan felhős, a Nap elő-előbukkan a felhők közül, a bemutató meg lesz tartva.

Baja. A napfogyatkozás időtartama alatt a Tóth Kálmán utca 19. sz. alatti csillagvizsgáló és planetáriumban lesz távcsöves bemutató.

Balassagyarmat. Balassagyarmat, Civitas Fortissima tér, a napfogyatkozás időtartama alatt; nem tudjuk, borult időben is lesz-e rendezvény ott, vagy csak derült időjárás esetén.

Bóly. Bólyban Käsz László vezetésével az általános iskolában és az óvoda előtti parkolóban két-két távcsővel tartanak bemutatót.

Bucsu. Szervező: Keszthelyi Sándor. Helyszín: Bucsu, Rohonci utca 22. 11.00-tól 13.30-ig biztonságos napvédő fóliákkal bemutatásra kerülnek a napfoltok, a holdhegyek, a napfogyatkozás folyamata 11.17-től 13.28-ig. A rendezvényt csak napsütéses időben tartják!

Budapest (1). A Campona bevásárlóközpontban (1222 Budapest, Nagytétényi út 37.), a hátsó parkoló legfelső emeletén a 3-as bejáratnál tart Bencze Balázs (VCSE) bemutatót, kizárólag derült idő esetén, 70/500-as távcsővel és napszűrővel. 11:00 órai kezdettel 13:30-ig. Lesz ott pár napészlelő szemüveg is, távcső nélküli, védőszemüveges észleléshez. Amennyiben változóan felhős, a Nap elő-előbukkan a felhők közül, a bemutató meg lesz tartva.

Budapest (2). A VCSE Budapesti és Pest Megyei Területi Klubja a Margitszigeten, a Szökőkútnál tart járdacsillagászatot: kizárólag derült, esőmentes időben mutatják be napszűrővel, távcsövekkel a napfogyatkozást.

Érd. Az Érdi Csillagászati Klub szervezésében a Magyar Földrajzi Múzeum kertje előtt kerül sor a napfogyatkozás távcsöves észlelésére 11-13:33 óra között.

Esztergom és Dorog. A Komárom-Esztergom megyei amatőrcsillagászok Esztergomban a Széchenyi téren, Dorogon a Szent Borbála templomnál tartanak távcsöves bemutatókat, részletek itt.

Kaposszekcső. A Kaposszekcsői Általános Iskola udvarán (Kaposszekcső, Táncsics M. u. 22.) 11:15-től 13:30-ig, csak derült időben lesz távcsöves bemutató Lakatos Csaba vezetésével. Lehetőség van arra, hogy az iskola tanulóin túl más érdeklődők is bepillanthassanak a távcsőbe.

Nagymágocs. Takács Henrietta vezetésével a VCSE-LUNA Nagymágocsi Területi Klub tart távcsöves bemutatást napszűrővel és 90/1250-es MC-távcsővel a helyi általános iskola udvaráról. 11-13:30 óra között.

Nagyszénás. A Mira Csillagászati Egyesület is tart bemutatót a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola felső tagozatának Táncsics utca felőli oldalán több távcsővel (Varga Anikó, Szabó Norbert és Fődi Andrásné).

Hajdúböszörmény. A Hajdúsági Csillagászati Csoport Hajdúböszörményben a főtéren tart bemutatót 11 órától 13:30-ig. A bemutatót csak derült időben tartják meg. A bemutató során egy 8 cm-es Lunt speciális naptávcsőbe is be lehet tekinteni, ami hidrogén-alfában mutatja meg a Nap és légkörének jelenségeit. (Balogh Zoltán 20/937 35 87)

Visegrád. Csizmadia Ákos tart távcsöves bemutatót a Visegrád, Széchenyi u. 11. sz. alatti Mátyás Király Művelődési Ház és Könyvtárnál 11:17-13:32 között – csak derült idő esetén! – a helyi művelődési ház és a VCSE szervezésében.

Tát. Selyem János és Tolnai János tart távcsöves napfogyatkozás-észlelő bemutatót a táti Kultúrházban, csak derült időjárás esetén 11:15- 13:00 óra között.

Szeged. A Szegedi Csillagvizsgálóban (Szeged, Kertész utca) 11:30-13:30 között lesz bármilyen időjárás esetén közös napfogyatkozás-élmény: derült idő esetén távcsöves bemutatóval, ismeretterjesztő előadásokkal. Amennyiben a borult időjárás miatt a napfogyatkozás megfigyelése nem lehetséges, a megváltott jegyeket egy következő, derült éjszakai észleléskor fel lehet használni ismét!

Szentendre. Vizi Péter tart távcsöves napfogyatkozás-bemutatót Szentendre-Dunaparton (Lázár cár tér), okt. 25. 11-14 h, csak eső esetén marad el.

Zselickisfalud. A Zselici Csillagparkban is lesz távcsöves, nyilvános bemutatóprogram, Kaposvártól nem messze.

Zalaegerszeg (2). Horváth Zsóka és Jandó Dániel tart távcsöves napfogyatkozás-észlelő bemutatót a zalaegerszegi Zrínyi Miklós iskola területén 11:00-13:30 között.